Half jaar cel geëist tegen oprichter RES Prepaid

Het alternatieve betaalsysteem RES (in een oudere versie). ©Dries Luyten

De man achter het alternatieve betaalsysteem staat terecht voor de correctionele rechtbank van Leuven.

Voor de correctionele rechtbank van Leuven heeft het openbaar ministerie dinsdag de oprichter van het alternatieve betaalsysteem RES beschuldigd van oplichting. De procureur vorderde voor Walther Smets, nog altijd zaakvoerder van het ruilhandelnetwerk met de gelijknamige munt, zes maanden effectieve gevangenisstraf en vijf jaar beroepsverbod.

Smets (67) werd gedagvaard voor oplichting, valsheid in geschrifte en het gebruik van valse stukken van juli 2005 tot augustus 2010. De procureur was scherp voor hem en het had over het misbruiken van het RES-systeem voor zijn eigen gewin en om persoonlijke schulden aan te zuiveren.

Hacking

De man liep al meermaals in de kijker van het gerecht. De strafrechter in Leuven legde hem in 2007 voorwaarden op om verder te mogen werken met RES. In 2013 werd hij veroordeeld voor hacking van een concurrent.

De zaak voor de strafrechtbank staat bovendien los van het faillissement van een RES-onderdeel vorig jaar. De faling volgde op een doorlichting door de Nationale Bank waarbij tal van onregelmatigheden aan het licht kwamen. Daarover loopt nog een strafonderzoek in Leuven.

 
    
    
    
    
  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect