'Het lijkt alsof corona niet heeft bestaan voor Ageas'

Ageas-topman Hans De Cuyper kon woensdagochtend recordresultaten voorleggen. ©saskia vanderstichele

Terwijl veel andere verzekeraars waarschuwen dat ze pas dit jaar echt de impact van de coronacrisis gaan voelen, heeft Ageas-topman Hans De Cuyper er vertrouwen in dat de Belgische groep dezelfde degelijke prestatie kan neerzetten als in 2020.

Ageas , in ons land de moedergroep boven marktleider AG Insurance, boekte in het coronajaar 2020 een 16 procent hogere nettowinst van 1,14 miljard euro. Meteen het beste resultaat uit de geschiedenis van het bedrijf. Tegelijk kondigde Ageas aan dat het zijn aandeelhouders een dividend van bruto 2,65 euro per aandeel zal uitkeren over 2020. Dat is evenveel als in het jaar daarvoor, ondanks alle coronabesognes.

2,65 euro
Ageas stelt zijn aandeelhouders een dividend van bruto 2,65 euro in het vooruitzicht.

Topman Hans De Cuyper staat er zelf van te kijken. ‘We zijn erin geslaagd dit jaar door te komen alsof de covidcrisis er niet is geweest’, zegt hij. Al plaatst hij daar meteen ook een kanttekening bij. ‘In dat cijfer zit ook een eenmalige meevaller van 332 miljoen euro die we hebben geboekt via een terugkoopactie rond zogenaamde FRESH-effecten, een soort obligaties gelinkt aan het Fortis-verleden van de groep. Zonder dat effect komt het onderliggende resultaat uit op 870 miljoen euro. Perfect binnen de verwachtingen die we naar voren hadden geschoven voor de crisis losbarstte.’

Sterke schadetak

De degelijke jaarprestatie is voor een flink stuk te danken aan de goede gang van zaken bij de tak schadeverzekeringen. Daar steeg de jaarwinst met 49 procent naar 391 miljoen euro. Omdat door de lockdowns minder wagens op de baan reden, waren er ook minder ongevallen waarvoor schade moest worden gedekt.

Je merkt toch dat de economie vrij snel herleeft zodra de minste beperkende maatregelen worden gelost.
Hans De Cuyper
Topman Ageas

‘Al speelde dat effect veel meer tijdens de eerste lockdown dan in de laatste maanden van het jaar’, verduidelijkt De Cuyper. ‘We focussen in de schadetak ook veel meer op particuliere klanten dan op bedrijven die zich moeten indekken tegen economische schade als gevolg van de crisis. Dat maakt dat de economische impact van de pandemie hier misschien wat minder zwaar was dan bij sommige andere spelers.’

'Ageas bereikbaar voor oplossingen bij Integrale'

In de marge van de bekendmaking van de jaarcijfers herhaalde Hans De Cuyper woensdag dat Ageas beschikbaar is om mee naar een oplossing te zoeken voor Integrale. De Nationale Bank nam dinsdag de controle over de verzekeringsdochter van de Luikse intercommunale Nethys. Eerstdaags wordt beslist of Integrale wordt verkocht, dan wel wordt ontbonden. Een volledige overname van Integrale ziet Ageas niet zitten. 'Maar als marktleider in groepsverzekeringen in België staan we ter beschikking van de Nationale Bank om mee te zoeken naar een oplossing voor de bedrijven die een aanvullend pensioen aanbieden aan hun personeel via Integrale,' zegt De Cuyper.

Integrale telt meer dan 6.000 bedrijven als klant en bijna 170.000 aangesloten particulieren. Het commercialiseert levensverzekeringen onder de naam Certiflex, die worden verdeeld via de verzekeraar Ethias. Bij Ethias viel woensdag ook te horen is dat de verzekeraar klaarstaat om hulp te bieden aan de Integrale-klanten, ook de Certiflex-klanten.

Bij de tak levensverzekeringen daalde de nettowinst met 32 procent tot 569,5 miljoen euro. Dat is min of meer in lijn met de verwachtingen van analisten, al deed de Aziatische tak van Ageas het in de laatste maanden van het jaar wel iets minder dan ze hadden gepronostikeerd. Dat is meteen ook de belangrijkste reden waarom het aandeel woensdag terrein verliest.

Operationeel deed Ageas’ levensverzekeringspoot het goed, maar de coronacrisis liet wel sporen na, zegt De Cuyper. ‘Omdat we lagere rendementen haalden uit vastgoed en de turbulentie op de aandelenmarkten zo groot was, boekten we zo’n 170 miljoen euro minder meerwaarden dan in 2019. Bovendien woog ook de lage rente in China op het resultaat.'

Vooruitzichten

Ondanks de moeilijke marktomstandigheden hield Ageas commercieel vrij goed stand: de totale premie-inkomsten daalden vorig jaar met slechts 1 procent naar 35,6 miljard euro. ‘Voor schadeverzekeringen zagen we de premies zelfs licht toenemen,’ vult De Cuyper aan.

De Belgische verzekeringskoepel Assuralia waarschuwde er dinsdag nog voor dat de sector dit jaar pas echt de economische gevolgen van de coronacrisis zal voelen. Maar De Cuyper toont zich optimistischer. ‘Het is vandaag moeilijk te zeggen wat de precieze impact zal zijn. Maar je merkt toch dat de economie vrij snel herleeft zodra de minste maatregelen worden gelost. Wij hebben alle vertrouwen voor 2021 en durven nu al uit te gaan van een winst tussen 850 en 900 miljoen over het hele jaar. Al kunnen we dat doel wel nog wat bijschaven tegen het einde van het eerste kwartaal, als de gevolgen van de langere lockdown sinds november duidelijker worden.’

Ageas is ook nog altijd volop bezig met het afhandelen van de enorme schikking van 1,3 miljard euro die de groep bereikte met 290.000 gedupeerde beleggers. Eind december hadden 275.000 gedupeerden al een compensatie uitgekeerd gekregen, samen goed voor net geen 1,1 miljard euro. Wellicht ontvangen die eerste aanmelders nog een tweede schijf. Maar om te bepalen hoe hoog die extra compensatie wordt, moeten eerst alle dossiers worden behandeld. Een oefening die behoorlijk wat tijd in beslag neemt. De Cuyper verwacht dat alles uiterlijk eind dit jaar is afgerond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud