Hogere vergoeding voor Ageas-voorzitter

Jozef De Mey

Jozef De Mey, de voorzitter van de raad van bestuur van verzekeringsconcern Ageas, ziet zijn vaste jaarlijkse vergoeding stijgen van 60.000 naar 90.000 euro. De aandeelhouders van het vroegere Fortis moeten er wel nog mee instemmen.

Het voorstel tot verhoging staat in de pas verschenen oproeping voor de algemene vergadering van Ageas. Die wordt gehouden op 24 april. Uit de oproeping blijkt ook dat de vergoeding per vergadering van de raad van bestuur van de Bel20'er voor De Mey onveranderd blijft op 2.500 euro.

De verhoging zal mogelijk slecht vallen bij (ex-)aandeelhouders van Fortis die gedupeerd raakten door de val van de groep, zeker nu de strafzaak daarrond dichterbij komt. Eind april buigt de raadkamer van Brussel zich over de vraag wie in die zaak naar de correctionele rechtbank verwezen wordt. Mogelijk is Ageas daarbij, al vroeg het parket niet de verwijzing van de groep.

Ageas motiveert de hogere vergoeding voor De Mey door erop te wijzen dat die onveranderd gebleven is sinds 2010 - toen ging het bedrag van 40.000 naar 60.000 euro en werden de zitpenningen opgetrokken van 1.000 naar 2.500 euro. De groep haalt ook een vergelijking met andere bedrijven aan en zegt dat de stijgende complexiteit en regulering een grotere inspanning en meer tijd vergen voor De Mey.

De Smet

Eerder deze maand raakte al bekend dat ook CEO Bart De Smet kan rekenen op een hoger salaris: het gaat van 500.000 naar 575.000 euro. 

Ageas is overigens niet de enige Bel20'er die guller wordt voor zijn bestuurders. Telenet en AB InBev meldden eerder dat de vaste jaarlijkse vergoeding voor hun bestuurders de hoogte in gaat. Ter vergelijking met Ageas: voorzitter Frank Donck van Telenet zal kunnen rekenen op 100.000 euro per jaar en Kees Storm van AB InBev zelfs op 150.000 euro.  

De verzekeraar Ageas krijgt ook twee nieuwe bestuurders. Het gaat om de Belgisch-Canadese Jane Murphy en de Brit Steve Broughton. Murphy is een advocate en is ook bekend als bestuurder van Elia. Broughton heeft een uitgebreide ervaring als verzekeraar en kent Ageas zeer goed. Hij is al bijna 10 jaar bestuurder van Ageas UK.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud