Horde weg voor beursexit Bois Sauvage

Guy Paquot, de hoofdaandeelhouder van Bois Sauvage. ©rv

Bois Sauvages verrassende minnelijke schikking in het Fortis-dossier kan ook belangrijke gevolgen hebben voor de beurscarrière van de holding. Nu de groep een proces weet te vermijden, valt immers ook een belangrijk obstakel weg voor een beursexit van het bedrijf.

Bois Sauvage, de holding boven onder andere de pralinefabrikant Neuhaus, prijkt al langer dan vandaag op de lijstjes van potentiële exitkandidaten op de Brusselse beurs. Sinds de financiële crisis - en dan vooral de ondergang van Fortis - kostte Bois Sauvage handenvol geld waarna een uitverkoop van participaties volgde. Sindsdien is Bois Sauvage een veel kleinere speler geworden die niet meer actief is als investeerder. 

Hoofdaandeelhouder Guy Paquot wakkerde vorige jaar de speculatie op een beursexit nog aan door direct en indirect zijn belang in Bois Sauvage op te krikken tot 47,6 procent. Maar met een mogelijke monsterboete van zo'n 30 miljoen euro - drie keer de geschatte winst van de omstreden Fortis-transacties - boven het hoofd, was het voor Paquot niet opportuun om een overnamebod op de resterende Bois Sauvage-aandelen te lanceren. 

Nu Bois Sauvage een Fortis-proces afkoopt voor 9 miljoen euro, valt dat obstakel weg. 'Bois Sauvage was de voorbije maanden sterk gestegen door de speculatie op een beursexit,' zegt analist Hanse D'Haese van Bank Degroof. 'Maar Paquot moest eerst duidelijkheid krijgen over de Fortis-zaak voor hij iets zou doen. Die duidelijkheid is er nu, en zelfs een jaar eerder dan verwacht. Want als het tot een rechtszaak was gekomen, was er ten vroegste pas volgend jaar een uitspraak geweest.'

Bois Sauvage, dat steeds zijn onschuld volhield in de Fortis-saga, had nooit een bedrag opzijgezet voor een eventuele boete. De 9 miljoen euro die de groep nu op tafel legt zullen de vierdekwartaalcijfers drukken. Maar daar maken analisten zich niet echt druk over: zij hadden immers al rekening gehouden met een eventuele boete van 30 miljoen euro. 'Door deze minnelijke schikking gaat de intrinsieke waarde van Bois Sauvage in mijn eigen model meteen met 12 euro per aandeel de hoogte in,' merkt Tom Simonts op, de marktspecialist van de online-makelaar Bolero.

Op Euronext Brussel werd de handel in het aandeel Bois Sauvage woensdagmiddag opgeschort in afwachting van een persbericht van het bedrijf. Maar omdat het nieuws over de schikking al even daarvoor was uitgelekt, was het aandeel kort de schorsing met 1,6 procent gestegen tot 184,35 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud