CEO: 'ING schoot op onacceptabele wijze tekort'

©BELGA

Nadat de bank voor een recordbedrag van 775 miljoen euro een witwaszaak heeft afgekocht, trekt CEO Ralph Hamers het boetekleed aan. Hij ziet dit jaar af van zijn bonus.

ING   vermijdt een Nederlandse rechtszaak omdat het tussen 2010 en 2016 systematisch slordig was met het voorkomen van grootschalige witwasactiviteiten. De bank heeft de zaak voor 775 miljoen euro afgekocht bij het Openbaar Ministerie (OM). Dat is de grootste schikking ooit in Nederland, betalingen van Nederlandse bedrijven aan buitenlandse partijen niet meegerekend, zoals de deels Nederlandse Ageas-schikking van 1,3 miljard euro. 

De kern van het dossier is een fraudezaak rond telecomlicenties in Oezbekistan. Het OM verwijt ING dat het klanten niet screende, verdachte transacties niet opmerkte en rekeningen niet in de gaten hield. De complianceafdeling, die waakt over de naleving van regulering, was onderbezet en onvoldoende opgeleid. Het betrof geen 'incident', zegt het Openbaar Ministerie, maar 'een structurele tekortkoming'.

Damesondergoed witwassen via ING

Het openbaar ministerie van Amsterdam haalt vier voorbeelden aan over hoe ING criminelen ongestoord liet begaan. Volgens het OM zijn die exemplarisch.

  • Een Russische telecomgroep betaalde via ING-rekeningen voor tientallen miljoenen dollars aan steekpenningen aan een bedrijf waarachter de de dochter van de toenmalige president van Oezbekistan schuil ging.
  • Een handelaar in damesondergoed waste 150 miljoen euro wit via bankrekeningen bij ING. 'Het had de bank duidelijk moeten zijn dat de geldstromen weinig te maken hadden met handel in lingerie en dus ongebruikelijk waren', schrijft het OM.
  • Een eenmanszaak in bouwmaterialen zonder adres in Nederland had een zakelijke rekening bij ING waaraan 15 pin-automaten waren gekoppeld. Die fungeerden als wisselkantoor waarlangs voor 9 miljoen euro crimineel geld passeerde, zonder dat er bouwmaterialen werden gekocht.
  • Twee met elkaar verbonden ondernemingen, die handelden in groenten en fruit uit Zuid-Amerika, kregen op een jaar tijd een half miljoen euro op de rekening gestort, wat vermoedelijk een dekmantel voor witwassen was.

De verantwoordelijkheid voor de naleving van de antiwitwasregels lag bovendien bij drie afdelingen in de bank, waardoor het management geen overzicht had. Het Nederlandse parket wijst de strafbare feiten daarom niet toe aan individuele werknemers, maar aan ING als geheel. Het parket zegt geen bewijzen te hebben dat ING-medewerkers bewust nalatig waren of persoonlijke baten uit criminele activiteiten hebben gehaald. 

De bank moet volgens de overeenkomst met justitie een boete van 675 miljoen euro betalen en een terugbetaling van 100 miljoen euro doen. 'Zo'n straf doet de verdachte pijn en doet recht aan de geschokte rechtsorde', schrijft het OM.

ING had al gewaarschuwd dat het risico liep op ‘aanzienlijke’ boetes door het gerechtelijk onderzoek, dat afgelopen maart bekend raakte. Het erkent dat er ernstige tekortkomingen waren, herhaalde CEO Ralph Hamers dinsdag.

'Het is geen goede dag voor ING. Het OM heeft tekortkomingen geconstateerd en daar doen we niets aan af', klonk het. 'De bank is op onacceptabele wijze tekortgeschoten. De inzet is heel simpel. Van ING mag worden verwacht dat we er alles aan doen om witwassen te voorkomen.' Volgens Hamers waren de tekortkomingen te wijten aan een gebrek aan afstemming tussen de commerciële afdelingen en medewerkers die op de wettelijke naleving moeten toezien.

Bonussen

De bank werkt aan verbeteringen in de strijd tegen financiële criminaliteit, benadrukte Hamers. Ook zei hij dat ING maatregelen heeft genomen tegen een tiental medewerkers 'van wie kon worden verwacht dat ze meer zouden doen' tegen financiële criminaliteit door klanten. De ingrepen variëren van het uit functie zetten van een personeelslid tot het schrappen van bonussen. Hamers en andere leden van het directiecomité blijven in functie, maar zien af van hun bonus.

De Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra, wil opheldering van ING over de schikking. Hij noemt de zaak 'buitengewoon ernstig'. 'Dit raakt opnieuw aan het vertrouwen in de financiële sector. Ik zal het dossier zorgvuldig bestuderen, wil op korte termijn een gesprek met de toezichthouder en zal de raad van bestuur van ING om uitleg vragen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud