Advertentie

ING start beursgang Nationale Nederlanden

©ANP XTRA

ING trapt de beursgang van verzekeringsdochter Nationale Nederlanden af. Met de miljardenoperatie zet de Nederlandse groep een punt achter 's werelds eerste en laatste grote huwelijk tussen bankiers en verzekeraars.

De Nederlandse financiële reus ING trapt de langverwacht beursintroductie van verzekeringsdochter Nationale Nederlanden op het koersenbord van Euronext Amsterdam af. Op exacte details is het wachten op het prospectus. Wel kan ING bij grote interesse mogelijk 2 miljard euro ophalen, wat 'NN Group' - zoals de groep op de beurs door het leven zal gaan - tot nog toe de grootste Europese beursintroductie van 2014 zou maken.

ING zelf zegt in een mededeling alleen 'een minderheidsbelang' naar de beurs te brengen, volgens de Nederlandse krant De Telegraaf gaat het om zo'n 25 procent, waarschijnlijk tegen het eind van de zomer. Tegen eind 2015 moet dan 50 procent van Nationale Nederlanden op de beurs noteren en tegen eind 2016 de volle 100 procent.

'Deze aankondiging vormt het sluitstuk van vijf jaar herstructureren', zegt ING-CEO Ralph Hamers. Na de verzelfstandiging van Nationale Nederlanden zal ING ongeveer de helft kleiner zijn dan vóór de financiële crisis in 2007. In 2009 moest de Nederlandse overheid de kapseizende mastodont ter hulp snellen. Den Haag boekte overigens een verrassend forse winst op die steun, met dank aan het vlotte herstel op de Amerikaanse vastgoedmarkt.

Bancassurance

Met de beursgang wordt na een kwart eeuw ook een punt gezet achter het huwelijk van bankiers en verzekeraars. De 'Internationale Nederlanden Groep' ontstond in 1991 uit de fusie van de Nationale Nederlanden met de NMB Postbank. ING-veteraan Willen Scherpenhuijsen Rom zei in een interview met De Tijd enkele jaren geleden achter de idee van 'bancassurance' te blijven staan.

ING was het eerste én laatste huwelijk van bankiers en verzekeraars. Latere voorbeelden als Fortis, SNS Reaal, Credit Suisse en Winterthur, Citibank en Travelers, Allianz en Dresdner Bank spatten uiteen of maakten een eind aan het experiment.

Voor Nationale Nederlanden is het overigens een 're-entry' op het Amsterdamse koersenbord. De verzekeraar noteerde al van 1983 tot 1991 in de AEX-sterindex.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud