Advertentie
Advertentie

ING ziet nettowinst fors dalen

Jan Hommen, stelde deze morgen voor de laatste keer de resultaten van ING Groep voor. ( foto Reuters) ©REUTERS

ING, de grootste bankverzkeringsgroep van Nederland, zag de nettowinst in het tweede kwartaal met bijna 40 procent dalen tot 788 miljoen euro en bleef daarmee flink onder de verwachtingen van analisten. Maar het operationeel resultaat was beter dan verwacht.

ING Groep boekte in het tweede kwartaal een onderliggende nettowinst van 942 miljoen euro, tegenover 1,1 miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder en 800 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar. Daarmee overtrof de groep  verwachtingen van analisten. Bij Rabobank lag de consensus op 882 miljoen euro.

De nettowinst kwam uit op 722 miljoen euro, bijna 40 procent minder dan de 1,3 miljard euro in het derde kwartaal van 2012 en ruim de helft minder dan in het eerste kwartaal. Met dat nettoresultaat bleef de groep flink onder de verwachtingen. 9 door het persagentschap Bloomberg gecontacteerde analisten hadden gemiddeld een nettowinst van 907 miljoen euro verwacht.

ING Bank boekte een 13,5 procent hoger resultaat voor belastingen van 1,15 miljard euro. Die stijging is te danken aan hogere rente-inkomsten (vooral door de lagere vergoedingen voor deposito's in Nederland en Duitsland),  meer commissie-inkomsten en een betere kostencontrole. Maar de verzekeringstak, vooral die in Azië, kreeg af te rekenen met eenmalige kosten, onder meer als gevolg van de verkoop van onderdelen.

De Europese verzekeringstak - waarvan de beursgang volgend jaar wordt voorbereid - boekte een operationeel resultaat van 256 miljoen euro,  26 procent meer dan in het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder. Die stijging is te danken aan kostenbesparingen, lagere financieringskosten en hogere inkomsten uit schadevzerzekeringen. De Amerikaanse verzekeringstak, die vorig jaar gedeeltelijk naar de beurs werd gebracht, boekte een onderliggend resultaat van 140 miljoen euro. Het aandeel ING steeg sinds de start van de beursnotering met 50% , wat het 71procent-belang dat ING nog heeft op 4,5 miljard euro waardeert.

Topman Jan Hommen meldt in een toelichting dat er in het tweede kwartaal vooruitgang is geboekt in de verbetering van de operationele prestaties en stipte ook aan dat de financiële performantie in alle drie de afdelingen (de bank, de verzekeringsdivisie in Europa en Azië en de Amerikaanse verzekeringstak) erop vooruit ging.

Toch zal ING geen dividend interim-dividend uitkeren. Het bedrijf geeft prioriteit aan het afbetalen van de Nedelandse staat.

Begin juli rondde ING de samenvoeging af van WestlandUtrecht Bank met de verzekeraar Nationale Nederlanden. 'Daarmee ligt de weg open om die activiteiten af te stoten als een onderdeel van de beursgang van de Europese verzekeringstak', aldus Hommen.

Het waren de laatste resultaten die werden voorgesteld door topman Jan Hommen. De Nederlandse CEO gaf leiding aan één van de grootste afslankingsoperaties uit de Nederlandse bedrijfsgeschiedenis. De Nederlandse krant Het Financieele Dagblad berekende dat Hommen in ruim vier jaar voor 23,2 miljard euro activiteiten verkocht. Hij deed 35 onderdelen of belangen van de hand.

Op 1 oktober wordt Hommen opgevolgd door Ralph Hamers die tot voor kort ING België leidde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud