Integrale moet weer kapitaal bijtanken

Het Luikse conglomeraat Nethys is de meerderheidsaandeelhouder van Integrale. ©BELGA

Voor de tweede keer in korte tijd krijgt de Luikse verzekeraar Integrale een verse kapitaalinjectie. Apicil Prévoyance, een van de kleine aandeelhouders, pompt er 15 miljoen euro extra in.

Nadat meerderheidsaandeelhouder Nethys in december een kapitaalverhoging ter waarde van 165,6 miljoen euro doorvoerde, tankt Integrale binnenkort weer kapitaal bij. Kleinere aandeelhouder Apicil Prévoyance zal op 7 mei Integrales kapitaal verder verhogen met 15 miljoen euro. Het eigen vermogen komt daardoor uit op 600 miljoen euro.

De kapitaalverhogingen komen er na duidelijke wenken van toezichthouder de Nationale Bank. Dankzij de twee injecties benadert de solvabiliteitsratio, de belangrijkste graadmeter voor financiële robuustheid van een verzekeraar, de kaap van 150 procent.

De Nationale Bank stelt Integrale wel vrij om de knipperlichtreserve bij te vullen. Dat is een specifieke buffer die levensverzekeraars moeten aanleggen in een klimaat van lage rente. De toezichthouder houdt de Luikse pensioenspeler al enige tijd nauwlettend in het oog. Onder druk van de Nationale Bank moest Integrale, een verzekeraar met coöperatieve inslag, zich in 2016 al omvormen tot een nv.

Na de operatie zal Nethys goed zijn voor ruim 71 procent van het kapitaal, Ogeo Fund voor 22 procent, Apicil voor meer dan 5 procent en Patronale Life voor ruim 1 procent.

Jaarcijfers

Integrale behaalde in 2017 naar eigen zeggen 'een uitstekend operationeel resultaat'. De winst kwam uit op 24,7 miljoen euro. Dat laat winstdeelnames toe die het nettorendement van de gelijknamige groeps- en spaarverzekeringen opkrikken tot ten minste 2 procent en dat van de spaarverzekering CertiFlex tot ten minste 1,75 procent.

Net als veel sectorgenoten, ziet Integrale vooral groeikansen in tak23, levensverzekeringen die gekoppeld zijn aan een beleggingsfonds.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud