Italië trekt tot 17 miljard euro uit om twee banken te redden

Italiaans premier Paolo Gentiloni (links) en zijn minister van Economie en Financiën Pier Carlo Padoan (rechts) op de persconferentie na de ministerraad van zondag. ©EPA

Daarmee wordt vermeden dat Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca omvallen.

Beide Venetiaanse banken zaten in zeer slechte papieren. Ze waren voor het weekend door de Europese Centrale Bank, sinds 2014 toezichthouder op de Europese banksector, de facto klinisch dood verklaard. 

Na een weekend van crisisberaad besliste de Italiaanse regering zondag om bij bijzonder decreet tot 17 miljard euro uit te trekken om een faillissement te vermijden. 

Ruim 5 miljard euro geeft de overheid onmiddellijk uit. Daarvan wordt 4,785 miljard euro in Intesa Sanpaolo gepompt. Die Italiaanse grootbank krijgt zo versterking, zodat ze de gezonde delen van de twee zwalpende Venetianen kan overnemen. Daar komen nog 400 miljoen euro garanties bovenop. 

Daarnaast houdt de Italiaanse overheid 12 miljard euro beschikbaar om mogelijke verliezen te dekken op de afwikkeling van de slechte bankonderdelen. De factuur voor de Italiaanse belastingbetaler valt daarmee potentieel fors uit. 

Op Italiaans niveau

'Dit laat toe om de Venetiaanse economie te stabiliseren', aldus minister van Financiën Pier Carlo Padoan. 'Deze redding komt ten goede aan de houders van lopende rekeningen, de spaarders, de werknemers, de Italiaanse economie en aan de gezondheid van ons financieel systeem', voegde premier Paolo Gentiloni daaraan toe.

Opvallend: de reddingsoperatie gebeurt op Italiaans niveau, en niet volgens het Europese boekje waarvan de regels in voege traden toen het toezicht werd overgeheveld naar de ECB. Voor Italië kwam het er ook op aan om de tienduizenden particulieren en kmo's die coöperant zijn van de Venetiaanse banken te ontzien.

Nauwelijks een paar weken geleden werd in Spanje nog Banco Popular, de zesde bank van het land, opgeslorpt door Santander, de grootste Spaanse bank. Ook Banco Popular dreigde failliet te gaan. 

Niet zoals in 2008

De turbulentie in het Zuid-Europees bankenlandschap is moeilijk te vergelijken met de bankencrisis van 2008. Toen was sprake van blinde paniek, en stak de ene bank de andere aan.

Vandaag zijn er tal van branddeuren geïnstalleerd in het financieel systeem, onder meer door Europees toezicht en een Europees draaiboek voor als het ergens misloopt. Daarnaast worden de Europese banken nog steeds overspoeld door erg goedkope liquiditeiten van de ECB.

Diezelfde ECB koopt ook nog steeds schulden op van lidstaten als Italië, waardoor de kans op een brand die uitslaat van het financieel systeem naar het niveau van landen (zoals de eurocrisis) beduidend lager geworden is. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud