KBC bestrijdt 'fake news' met blockchain

©BELGA

De bank-verzekeraar maakt gebruik van de technologie achter de bitcoin om gesjoemel met valse persberichten tegen te gaan. Maar KBC's ambitie met blockchain gaat nog een pak verder.

Valse perscommuniqués en ander nepnieuws kunnen bedrijven enorm veel geld kosten. Vorig jaar nog kreeg het Franse bouwbedrijf Vinci nog een zware tik op de beurs nadat oplichters via een vals persbericht het gerucht hadden verspreid dat de groep zijn boekhouding moest herbekijken. 

Om dergelijke rampen te vermijden heeft KBC  nu een nieuwe website gelanceerd waarmee beleggers, klanten en journalisten kunnen nagaan of de documenten die ze van KBC ontvangen wel authentiek zijn.

Eind vorig jaar ging het aandeel Vinci nog onderuit nadat een vals persbericht werd vespreid. BLockchain moet KBC helpen om zulke scenario's te vermijden.

Wie wil nagaan of een persbericht of presentatie wel echt is, kan dit vanaf nu hier uploaden in pdf-formaat. Als een document niet van KBC afkomstig is, krijgt u een mededeling dat ze niet authentiek is. KBC benadrukt dat het om een proefproject gaat - je kan momenteel ook enkel de persberichten van deze week controleren.

Meer dan bitcoins

Leuk, maar misschien nog belangrijker is dat KBC met deze tool voor het eerst een concrete toepassing lanceert voor klanten die gebaseerd is op de 'blockchain'. Die staat vooral bekend als de technologie achter de virtuele munt bitcoin.

Om de blockchain-technologie pas echt efficiënt te maken, zullen banken veel meer moeten samenwerken dan vandaag het geval is.

'Maar je kan eigenlijk een oneindig aantal diensten bedenken met blockchain, benadrukt Rudi Peeters, de Chief Information Officer van KBC. 'Virtuele munten zijn wellicht de bekendste toepassing. Maar eigenlijk is het sterkste punt dat je data veel betrouwbaarder en efficiënter kan verwerken met deze technologie.'

Blockchain is nog het eenvoudigst te omschrijven als een soort database die niet door één centrale organisatie wordt gecontroleerd, maar door verschillende partijen die zijn aangesloten op het netwerk. Alle data, transacties, ...moeten door die verschillende partijen worden geverifieerd. Dat maakt dat er veel minder gesjoemeld kan worden met gegevens. Bovendien kan je via blockchain ook 'slimme contracten' ontwikkelen. Denk daarbij aan een leverancier die automatisch wordt uitbetaald als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan en daarover niet meer met de bank moet onderhandelen.

Tienerseks

De voorbije maanden is er een heuse hype ontstaan rond de blockchain. Omdat de technologie zo beloftevol is, wil geen enkel bedrijf de trein missen en wordt er met de regelmaat van de klok een nieuw project aangekondigd, ook buiten de financiële sector. Maar vaak blijft het bij een aankondigingspolitiek. 

'Je ziet dat er inderdaad heel veel mensen over spreken, zonder dat ze effectief iets doen', reageert Peeters. 'Het is zoals tieners die praten over seks. Veel gebluf, maar weinig actie.'

KBC gaat er daarentegen prat op dat het de blockchain-technologie al een tweetal jaar uittest. De groep heeft al projecten lopen met haar crowdfundingplatform en begin dit jaar bundelde KBC nog de krachten met zes andere Europese banken om via blockchain internationale transacties makkelijker te maken voor kmo's.

Autofinanciering

'Maar we denken ook na over andere oplossingen voor bijvoorbeeld verzekeringen, leningen op afbetaling,' vult Peeters aan. 'Voor een bepaald project rond autofinancieringen zitten we trouwens al verder dan louter een denkoefening.'

'De technologie heeft ook pas echt zin als je ook andere spelers erbij kunt betrekken, omdat die allemaal apart de data kunnen controleren die via het blockchain-netwerk worden verstuurd,' vervolgt Peeters. 'Net daarom dat we begin dit jaar met andere banken en traden we ook toe tot het internationale consortium R3. Binnen B-Hive, een platform voor financiële technologie in België, zijn we aan het kijken wat we kunnen doen met andere banken.'

De kans dat er de komende maanden blockchain-partnerships worden aangekondigd is dan ook niet gering. Zowat elke grote financiële instelling zet vandaag volop in op de nieuwe technologie. Onder meer ING en BNP Paribas maken ook deel uit van het internationale consortium R3. ING voerde al tests uit om olie via blockchain te verhandelen naar Afrika en is ook van plan om een gelijkaardig platform op te zetten voor de handel in LNG.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud