KBC trekt dividend met 17 procent op

KBC-topman Johan Thijs. ©BELGA

Na een sterk vierde kwartaal beslist de Belgische bank en verzekeraar haar aandeelhouders fors te verwennen. De winst over heel 2018 stabiliseerde door lagere inkomsten uit trading en hogere kosten.

Met 2,570 miljard euro strandde de nettowinst van KBC  net 5 miljoen euro onder het resultaat van 2017. In het laatste kwartaal deed de groep wel beter dan verwacht: de nettowinst kwam uit op 621 miljoen euro, terwijl analisten gemikt hadden op 595 miljoen euro.

3,5
Dividend
KBC stelt zijn aandeelhouders een dividend van bruto 3,5 euro per aandeel in het vooruitzicht.

Die meevaller was te danken aan strikte kostenbesparingen, betere resultaten voor de verzekeringstak en hogere rente-inkomsten. Beleggers en analisten houden vooral die laatste factor in het oog. Door de aanhoudend lage rente klagen banken al kwartalen op rij steen en been dat ze steeds minder inkomsten kunnen puren uit de verkoop van nieuwe kredieten. 

De druk op de rentemarges blijft, herhaalt KBC donderdag in een persbericht. Toch slaagde de bank erin om in de laatste drie maanden van het jaar 2 procent meer rente-inkomsten te genereren dan in het vierde kwartaal van 2017. Ondanks de scherpe concurrentie wist de groep 5 procent meer leningen te verstrekken in vergelijking met vorig jaar. En hoewel de rente in de eurozone wellicht nog een poos rond recorddieptes blijft schommelen, is dat niet het geval in Tsjechië, de tweede thuismarkt van KBC. Daar trekt de centrale bank al enkele maanden geleidelijk aan de rentetarieven op, wat zich vertaalt in hogere inkomsten voor KBC.

Beursmalaise

Om de moeilijke marktomstandigheden te counteren proberen banken steeds meer inkomsten te puren uit de verkoop van beleggingsproducten, een belangrijke activiteit voor KBC, dat over een grote fondsentak beschikt. Maar de storm die eind vorig jaar over de beurzen raasde, laat wel zijn sporen na. In vergelijking met de laatste drie maanden van 2017 daalden de commissie-inkomsten uit de verkoop van die beleggingsproducten met zo'n 11 procent in het vierde kwartaal. 

Ook de marktenzalen leden fors onder de malaise op de financiële markten. Tegelijk gingen de exploitatiekosten de hoogte in. Daarvoor verwijst KBC vooral naar de consolidatie van UBB/Interlease in Bulgarije, dat voor het eerst een volledig jaar in de cijfers zit opgenomen. Maar er waren ook hogere bankentaksen en wisselkoerseffecten.

Ierland

De voorbije kwartalen kon KBC ook steeds uitpakken met het feit dat het in Ierland voorzieningen voor probleemkredieten had kunnen terugnemen omdat hypotheekeigenaars hun leningen beter begonnen af te betalen door de sterk groeiende economie. Dat was ook het geval in het vierde kwartaal. KBC nam in de laatste drie maanden van 2018 15 miljoen euro aan voorzieningen terug, waardoor de teller voor heel het jaar op 112 miljoen euro staat.

KBC kon in het derde kwartaal nog 15 miljoen euro aan Ierse probleemkredieten recupereren. Maar het Ierse hefboomeffect lijkt nu wel voorbij.

Maar dat Ierse hefboomeffect is stilaan voorbij, zoals de bank zelf eerder al had aangegeven. Afgelopen herfst had KBC nog een historische portefeuille met crisisdossiers verkocht aan Goldman Sachs. Daardoor blijven nog nauwelijks probleemkredieten over om terug te nemen. In tegenstelling tot eind vorig jaar geeft KBC dan ook geen prognoses meer van hoeveel miljoenen er vanuit Ierland kunnen terugvloeien naar de bank. 

Dividend

Ondanks de stabilisering van de nettowinst, per aandeel gaat het om een daling van 6,03 euro naar 5,98 euro per aandeel, gaat KBC zijn dividend fors verhogen. De aandeelhouders kunnen rekenen op een brutodividend van 3,5 euro per aandeel tegenover 3 euro het jaar voordien. Omdat er in november al een interim-dividend van 1 euro per aandeel was betaald, komt het slotdividend in mei uit op 2,5 euro.

Daarmee toont KBC zich opmerkelijk gul. ING kondigde vorige week bijvoorbeeld aan dat het zijn dividend met 1,5 procent opkrikt naar 0,68 euro bruto per aandeel. BNP Paribas dat zijn ambities terugschroefde door de moeilijke marktomstandigheden, houdt zijn dividend zelfs stabiel en stelt zijn aandeelhouders bruto 3,02 euro per aandeel in het vooruitzicht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud