'Klassiekere Frère-deal kan je niet bedenken'

Albert Frère krijgt zich op nog meer cement nu Lafarge en Holcim een fusie overwegen. ©BELGA

Veel plezier heeft GBL nog niet aan Lafarge beleefd sinds het investeringsvehikel van Albert Frère acht jaar terug in de Franse bouwmateriaalgroep stapte. Een eventuele fusie met het Zwitserse Holcim zou Frère kunnen helpen om die situatie recht te trekken.

Dat Holcim en Lafarge over een mogelijke fusie praten is ook groot nieuws voor de Brusselse beurs. En dan vooral voor beleggers in GBL. De holding rond Albert Frère geldt namelijk al sinds januari 2006 als de grootste aandeelhouder van de Franse bouwmaterialenspecialist. 

Een meesterzet kon je die investering tot dusver niet noemen. De aanhoudende economische malaise, foute investeringen en een gigantische schuldenlast maakten van Lafarge eerder een probleemdossier voor Frère. Toch liet GBL niet los. Toen Lafarge in volle crisis een kapitaalverhoging doorvoerde, besloot de Brusselse holding aan boord te blijven.

Daardoor zag GBL zijn oorspronkelijke belang van 6,5 procent in Lafarge oplopen tot 21 procent. Daarmee is Lafarge de op een na grootste brok in de beleggingsportefeuille van GBL, goed voor 21 procent van de totale waarde. 

'Daarom lijkt een eventuele fusie tussen Lafarge en Holcim me eigenlijk wel een goede deal', reageert Tom Simonts, de holdingexpert en marktenspecialist van onlinebroker Bolero. 'Ik zag niet in hoe ze anders uit de netelige situatie zouden geraken die was ontstaan door de problemen bij Lafarge. Al moet je natuurlijk wel nog opletten. De fusieplannen zijn nog lang niet concreet. En als het zover is zal de Europese concurrentiewaakhond de fusiegroep wellicht dwingen om een hele reeks activa de deur uit te gooien.'

Beleggers toonden zich vrijdag minder geduldig. Zij stuurdern GBL promt 2,1 procent hoger naar 74,20 euro. Daarmee is de Frère-holding de sterkste stijger binnen de Brusselse Bel20-index.

De economische crisis heeft zowel Holcim als Lafarge pijn gedaan, en in die optiek lijkt een consolidatiegolf in de bouwindustrie niet onlogisch. Maar volgens Simonts kan je wel degelijk ook de hand van Frère bespeuren in het geplande Frans-Zwitserse cementhuwelijk. 'Een klassiekere GBL-deal dan deze kan je niet bedenken. Het pas in het rijtje van de eerdere monsterfusies. Denk aan de samensmelting van de oliereuzen Total en Petrofina, of van de energiebedrijven GDF en Suez. Je neemt een groot belang in een leider in een bepaalde sector en je voegt die samen met andere grote bedrijven tot je een klein percentage aanhoudt in een heuse gigant.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud