Kredietspeler Buy Way belandt in Britse handen

Damien Guermonprez, de CEO van Buy Way (foto: Sofie Van Hoof).

Buy Way, een van de belangrijkste spelers voor consumentenkrediet in ons land, belandt bij het Britse hefboomfonds Chenavari. Dat betaalde op zijn minst 120 miljoen euro.

Buy Way Personal Finance, het vroegere Cetelem, is de marktleider in ons land voor consumentenkrediet in winkelketens zoals Vanden Borre, Media Markt en IKEA. Het bedrijf is ook actief in kredietkaarten, onder meer als beheerder van kaarten voor derden zoals KBC. Buy Way telt ruim een kwart miljoen actieve klanten in België en Luxemburg.

De onderneming was ooit een onderdeel van BNP Paribas. Ze werd drie jaar geleden na de overname van Fortis Bank door BNP Paribas - Fortis had met AlphaCredit al een speler in consumentenkrediet in huis - gedwongen verkocht aan de private-equitygroep Apax. Die zette Buy Way vorig jaar in de etalage.

Met de hulp van de banken Lazard en BNP Paribas heeft Apax nu een koper gevonden: enkele fondsen die beheerd worden door het Britse hefboomfonds Chenavari Investment Managers. Chenavari, dat 3,3 miljard euro onder beheer heeft, koopt zowel de 90 procent van Apax als de 10 procent van CEO Damien Guermonprez en andere managers van Buy Way. Zij hebben wel de mogelijkheid om opnieuw in te stappen.

Winstgevend

Hoeveel Chenavari op tafel legt, wil Guermonprez niet kwijt. Maar sectorkenners zeggen dat het winstgevende en gezonde Buy Way op zijn minst tegen eenmaal het eigen vermogen van de hand werd gedaan. En dat eigen vermogen bedraagt ongeveer 120 miljoen euro.

Voor Buy Way houdt de overname het voordeel in dat er geen sociale ingrepen dienen te gebeuren onder de 250 werknemers. Dat zou mogelijk wel het geval geweest zijn bij de inlijving door een sectorgenoot. Bovendien kan de kredietspeler via Chenavari nu makkelijker aan verse middelen geraken. ‘We zullen niet meer de druk hebben om liquiditeit te zoeken’, zegt CEO Guermonprez.

Basel III

Chenavari legt zich toe op de kredietsector en in dat plaatje past Buy Way. Want het Belgische bedrijf kan zijn expertise in het beheer van leningen voortaan ook inzetten voor de kredietportefeuilles die zijn nieuwe eigenaar opslorpt. Daarbij wordt onder meer gemikt op portefeuilles die banken afstoten als gevolg van de nieuwe Basel III-kapitaalvereisten voor de sector.

‘Om tot schaalvoordelen te komen hebben we geen andere keuze dan te groeien’, legt Guermonprez uit. ‘We moeten grotere volumes halen en dat kan nu met de steun van Chenavari. Het is de bedoeling om vanuit Brussel Europees actief te worden. Belangrijk daarbij is dat we ons onafhankelijk kunnen opstellen omdat we niet behoren tot een of andere bank.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud