netto

Kwart meer klachten over levens- en ziekteverzekeringen

©BELGA

Vorig jaar hebben 6.491 mensen de ombudsman van de verzekeringen gecontacteerd, een stijging met 6 procent.

Niet alle aanvragen die bij de ombudsman binnenkomen, worden geregistreerd als klachten. De ombudsman kan pas optreden als een klant de normale klachtenprocedure bij zijn verzekeraar of makelaar heeft doorlopen. In 23 procent van de aanvragen adviseerde de ombudsman de klager eerst die interne klachtendienst aan te spreken.

Bij iets meer dan de helft van de onderzochte aanvragen werd een oplossing gevonden.

Levensverzekeringen

Autoverzekeringen vormen met 1.285 ingediende dossiers in 2018 de grootste categorie, al daalde het aantal vragen tot tussenkomst met 6 procent. Bij levensverzekeringen (+24%) en gezondheidszorgenverzekeringen (+27%) is er daarentegen een forse toename van het aantal dossiers.

De meeste klachten daar zijn te wijten aan de lange antwoordtermijnen die oplopen tot vier maanden. Ombudsman Laurent de Barsy raadt daarom aan een wettelijke regelingstermijn in te voeren, net zoals bij auto- en brandverzekeringen. 

Maar er zijn ook klachten over de expertise. 'Bij een medische expertise heeft de verzekerde vaak het gevoel dat zijn verhaal niet wordt gehoord door de raadsdokter', zegt de Barsy.

Premieverhogingen

Hoewel premieverhogingen boven op indexatie bij ziekteverzekeringen wettelijk beperkt zijn, stelt de ombudsman vast dat sommige verzekeraars al verschillende bijzondere tariefverhogingen hebben doorgevoerd. Dat komt omdat sommige oudere polissen niet meer worden verkocht, waardoor de bestaande klantenportefeuille veroudert en het risico toeneemt.

De ombudsman vindt dat de overheid betere regels moet opstellen voor de tarieven als een product niet meer wordt verkocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud