Lending Club schiet tot 70 procent hoger bij beursdebuut

Lending Club-oprichter en -CEO Arnaud Laplanch luidt de openingsbel op de New York Stock Exchange. ©REUTERS

Lending Club, een bedrijf gespecialiseerd in peer-to-peerleningen, is donderdag bij zijn debuut op de New York Stock Exchange bijna 70 procent hoger gegaan.

Peer-to-peerleningen zijn leningen die mensen aan elkaar verstrekken, zonder dat er banken of andere tussenpartijen aan te pas komen. Het idee ontstond 8 jaar geleden bij de naar Silicon Valley uitgeweken Fransman Renaud Laplanche. Vandaag is zijn bedrijf een slordige 9 miljard dollar waard.

De introductieprijs werd eerder vastgeprikt op 15 dollar per aandeel. Maar dat blijkt veel te weinig te zijn in de ogen van beleggers. Ze joegen het aandeel meteen naar een koers van 25 dollar, een winst van net geen 70 procent. De beursgang bracht 1 miljard dollar op.

De volgende stap voor het bedrijf is om het peer-to-peer concept ook uit te breiden naar andere vormen van kredietverstrekking. Eerder dit jaar begon het bedrijf met financiering voor ondernemingen. De volgende stappen zijn hypotheken of autoleningen.

Op die manier is Lending Club  het uithangbord geworden van de ontluikende sector van 'fintech'. Dat is de kruisbestuiving van de traditionele, zwaar gereguleerde financiële wereld met de disruptie van de techindustrie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud