Lenteschoonmaak stut winst GBL

Albert Frère (links) en schoonzoon Ian Gallienne, die sinds dit jaar de gedelegeerd bestuurder is van GBL.

GBL, het investeringsvehikel rond Albert Frère, ziet zijn halfjaarwinst met 71 procent de hoogte ingaan tot 712 miljoen euro. De stevige klim is te danken aan de verkoop in maart van belangen in de chemiegroep Arkema en het drankenbedrijf Pernod Ricard.

Midden maart verkocht GBL op twee dagen tijd zijn volledige participatie in de chemiegroep Arkema en een kwart van zijn belang in Pernod Ricard. De groep deed dat met een perfect gevoel voor timing, want GBL boekte behoorlijk wat meerwaarde op die twee deals.

In die mate zelfs dat GBL de facto helemaal schuldenvrij was na deze lenteschoonmaak. Dat verklaart waarom GBL de eerste zes maanden van het jaar afklokte met een netto schuldpositie van 66 miljoen euro. Ter vergelijking: vorig jaar torste de holding nog een nettoschuld van 806 miljoen euro.

Ondanks het guurder wordende economische klimaat en de onzekerheid over de euro, brachten de verschillende participaties van GBL niet zo gek veel minder dividendinkomsten op. De zogenaamde 'cash earnings', die de dividendinkomsten en rente-opbrengsten omvat, vielen in de eerste zes maanden met 5 procent terug tot 308 miljoen euro. De terugval is vooral te wijten aan het feit dat de bouwgroep Lafarge haar dividend fors verlaagde. GBL bezit 21 procent van Lafarge.

Lees morgen het interview met Gérard Lamarche en Ian Gallienne, de co-gedelegeerd bestuurders van GBL.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud