Londense beurs heeft miljarden veil voor databedrijf

©AFP

London Stock Exchange wil Refinitiv, een Amerikaanse specialist in analyse van financiële data, overnemen voor 27 miljard dollar (24 miljard euro). Dat maakte de uitbater van de Londense beurs zelf bekend.

Met Refinitiv wil London Stock Exchange  zich meer ontplooien als dataleverancier. Refinitiv is onder meer bekend van de Eikon-terminals voor financiële data en van andere producten die in de financiële sector meer dan 40.000 professionele klanten tellen. Refinitiv is ook eigenaar van handelsplatformen als Tradeweb, FXAll en Matching die dagelijks voor honderden miljarden euro's aan transacties verwerken tussen vermogensbeheerders, centrale banken en verzekeraars.

Het overnamebedrag van 27 miljard dollar is inclusief 12 miljard dollar aan schulden. De huidige eigenaar van Refinitiv is de investeringsfirma Blackstone, die op haar beurt het bedrijf een jaar geleden overnam van informatiereus Thomson Reuters. Blackstone betaalde toen 20 miljard dollar en heeft nu dus zicht op een fikse meerwaarde.

London Stock Exchange (LSE) wil de overname financieren met nieuwe aandelen, waardoor de bestaande aandeelhouders van Refinitiv 37 procent van LSE in handen krijgen. Thomson Reuters heeft nog altijd 45 procent van Refinitiv, en zou als resultaat van de nieuwe deal voor 15 procent eigenaar worden van LSE.

De overnamegesprekken lopen, maar de deal is nog niet rond, benadrukte de LSE. De Londense beurs zocht al langer naar schaalgrootte in de competitieve omgeving, maar zag een eerdere poging om Deutsche Börse over te nemen geblokkeerd worden door Europa.

Datzelfde Deutsche Börse zat ook achter onderdelen van Refinitiv, maar gaf al toe dat die plannen wellicht mislukken als LSE het bedrijf volledig inlijft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud