Massaal bedrog door valse cryptowebsites

©Bloomberg

De financiële waakhond FSMA blijft klachten ontvangen van Belgen die zijn ingegaan op frauduleuze aanbiedingen om te beleggen in cryptomunten. De toezichthouder heeft al 121 cryptosites op de zwarte lijst gezet.

De nieuwste frauduleuze cryptosite die de FSMA heeft opgemerkt is www.xtb-markets.com. Ze heeft de website toegevoegd aan de lijst met verdachte platformen voor handel in cryptomunten, zoals bitcoin en ethereum. De FSMA raadt beleggers af  in te gaan op aanbiedingen op de website.

De openingspagina van XTB-markets.com, een website die de toezichthouder FSMA als frauduleus bestempelt.

'Het principe blijft hetzelfde: de fraudeurs stellen u een belegging in cryptomunten voor en benadrukken dat die veilig, eenvoudig en erg lucratief is. Ze proberen uw vertrouwen te winnen door u ervan te overtuigen dat u geen expert hoeft te zijn om in cryptomunten te beleggen. Bovendien bevestigen ze dat u uw geld op elk ogenblik kan opvragen of dat uw inleg gewaarborgd is. Maar het resultaat is altijd hetzelfde: de gedupeerden slagen er nooit in hun geld te recupereren', legt de FSMA uit.

In 2018 maakten 334 gedupeerden melding van een opgeteld verlies van 4,5 miljoen euro - wat neerkomt op een gemiddeld verlies van bijna 13.500 euro - maar dat is volgens de toezichthouder maar het topje van de ijsberg.

De gedupeerden slagen er nooit in hun geld te recupereren.
FSMA
Financiële toezichthouder

Facebook

Op Facebook blijven er intussen advertenties met bekende Vlamingen verschijnen die gebruikers naar malafide bitcoinwebsites lokken.

De fraudeurs gebruiken valse 'getuigenissen' van onder meer ondernemer Marc Coucke en tv-komiek Philippe Geubels.

Het probleem is al langer bekend, maar het sociale netwerk slaagt er vooralsnog niet in de nepreclame in te dammen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud