Minder natuurgeweld goed nieuws voor Munich Re

De doortocht van de orkaan Sandy over de Amerikaanse oostkust was de grootste reden voor uitkeringen bij herverzekeraar Munich Re.(foto photonews) ©Photo News

Munich Re, 's werelds grootste herverzekeraar, zag zijn nettowinst over 2012 fors stijgen naar 3,2 miljard euro, tegen 700 miljoen een jaar eerder. Het dividend gaat omhoog van 6,25 naar 7 euro per aandeel.

Munich Re vaart er zeer wel bij dat er in 2012 minder grote natuurrampen gebeurden, waartegen verzekeraars zich bij de firma op hun beurt verzekeren. In 2011 moest de herverzekeraar 4,5 miljard euro uitkeren, met name als gevolg van de aardbeving en tsunami bij Fukushima in Japan, aardbevingen in Nieuw-Zeeland en de reusachtige overstromingen in Thailand.

Vorig jaar was het op dat vlak veel rustiger. Munich Re moest slechts 1,3 miljard uitkeren, waarvan 800 miljoen euro gelieerd aan de orkaan Sandy die eind oktober 2012 over de oostkust van de VS raasde. Het operationeel resultaat kwam uit op 5,4 miljard euro in de plus, tegen 1,2 miljard in 2011. De premie-inkomsten lagen 5 procent hoger op 52 miljard euro.

In het vierde kwartaal lag de nettowinst wel 24 procent lager, op 480 miljoen euro. Dit was te wijten aan herstructureringskosten bij het verzekeringsfiliaal Ergo, en afschrijvingen en verliezen bij het Amerikaanse filiaal Windsor Health Group. Analisten hadden echter een nog grotere daling, tot gemiddeld 447 miljoen euro verwacht. Munich Re publiceert op 12 maart gedetailleerde jaarcijfers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud