Mislukte overname kost P&V 52 miljoen euro

Hilde Vernaillen, CEO van P&V Groep, bespreekt met de Nationale Bank ene uitdoofscenario van Private Insurer. ©Franky Verdickt/ID

De aankoop van de nichespeler Private Insurer is compleet verkeerd uitgedraaid voor de verzekeraar P&V. Die moet Private Insurer meteen na de aankoop opdoeken.

De specialist in tak 23-beleggingsverzekeringen met een balans van 873 miljoen euro moest extra groei en winst in levensverzekeringen opleveren. Maar meteen na de overname, precies een jaar geleden, werden ‘onregelmatigheden’ vastgesteld.

‘Gezien de onregelmatigheden die we hebben aangetroffen hebben we de plannen voor de integratie van Private Insurer aangepast. In plaats van een fusie bespreken nu een run-offplan met de Nationale Bank’, zegt Hilde Vernaillen, de CEO van P&V Groep. Zo’n run-off komt neer op een gecontroleerde uitdoving van de activiteiten. Nieuwe polissen afsluiten of bijstorten in bestaande beleggingsverzekeringen kan niet meer, maar de contracten worden wel nog uitgedaan.

P&V slikt de bittere pil van die overname in één keer door. In de cijfers van 2020 wordt voor 52 miljoen euro aan kosten en voorzieningen rond Private Insurer geboekt. Dat verklaart ook waarom de nettowinst van P&V met twee derde zakt van 63,4 miljoen tot 20,6 miljoen euro. ‘We hebben conservatieve hypotheses toegepast en alle provisies genomen die we konden nemen’, zegt Vernaillen.

We hebben onregelmatigheden vastgesteld door na de overname operationeel in de dossiers te duiken.
Hilde Vernaillen
CEO P&V Group

Om welke onregelmatigheden gaat het precies? Tak 23-beleggingsverzekeringen vallen onder een gunstig fiscaal regime, maar de voorwaarden daarvoor zouden bij enkele procenten van de polissen niet allemaal zijn vervuld. ‘We normaliseren dat nu allemaal’, zegt Vernaillen.

Onvrede bij klanten

Dat leidt tot onvrede bij sommige klanten van Private Insurer. Ze pikken het niet dat de verzekeraar voor die ‘gedwongen’ regularisatie stappen zet waardoor ze een boete dreigen te moeten betalen. Enkele kapitaalkrachtige klanten spanden daarover onlangs een rechtszaak aan. Naar bepaalde fondsen in Private Insurer-portefeuilles loopt ook een strafrechtelijk onderzoek.

Hoe komt het dat P&V en anderen de onregelmatigheden niet vooraf hebben opgemerkt? ‘Ze waren zeer moeilijk om te zien van buiten uit’, zegt Vernaillen. ‘Ze konden niet vastgesteld worden op basis van de informatie die wij hebben gekregen voor het afronden van de deal. We hebben de onregelmatigheden vastgesteld door na de overname operationeel in de dossiers te duiken. We zijn met specialisten door de hele portefeuille gegaan. Een titanenwerk. Meer dan 92 procent van de contracten vertoont de onregelmatigheden niet.’

Door juridische procedures van klanten zal de zaak P&V nog jaren achtervolgen. De verzekeraar heeft zelf ook stappen gezet om zijn rechten te vrijwaren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud