Moody's krikt kredietscore Ageas stevig op

Nu Ageas het Fortis-puin zo goed als geruimd heeft, krijgt de groep meer ruimte voor deals. ©EPA

De verzekeraar heeft zo meer bewegingsruimte om goedkoop geld op te halen, bijvoorbeeld voor overnames.

Goed nieuws voor Ageas  : na S&P in november verhoogt nu ook het ratingbureau Moody's de kredietscore van de verzekeringsholding. Die stijgt met twee trapjes van Baa2 naar A3. Daarmee zit het papier van de holding steviger in de categorie 'kwaliteitsobligaties', want Baa2 ligt maar twee trapjes boven de rommelcategorie

Moody's wijst naar twee factoren voor de optimistischer inschatting. De eerste is de vaststelling dat het puin van de Fortis-erfenis nu zo goed als geruimd is. Vorige zomer verklaarde een rechter de schikking met de gedupeerde beleggers in de tien jaar geleden geïmplodeerde Fortis-groep - de voorloper van Ageas - juridisch bindend.

1,3 miljard

Ageas trekt voor die schikking 1,3 miljard euro uit. Een stevig bedrag, maar de holding had dat opzijgezet. Het groen licht van de rechter betekent dat het risico op extra claims is ingedamd bij Ageas.

De tweede factor is de mededeling dat de holding een licentie verworven heeft om zelf als herverzekeraar voor de operationele dochters - zoals AG Insurance - op te treden.

'Op basis van de cijfers over 2017 verwachten we dat de holding voor meer dan 900 miljoen euro aan premies kan schrijven. Die nieuwe cashflows zijn een diversificatie van de financiële middelen van de holding, die tot nog toe van dividenden vanuit de dochterbedrijven afhankelijk was.'

Schuldpapier

De betere kredietscore betekent dat Ageas nu potentieel de handen vrij heeft om - gebruikmakend van de gunstige kredietscore - schuldpapier uit te geven via de holding. Dat kan de beschikbare oorlogskas aanvullen. Eind november beschikte de groep - na aftrek van de Fortis-schikking - over een oorlogskas van zo'n 900 miljoen euro. 

CEO Bart De Smet herhaalde onlangs in een chat met lezers van De Tijd dat hij verdere overnames op het oog heeft. In Azië, zoals de deal in India vorig jaar, maar ook in de drie Europese kernmarkten: België, het Verenigd Koninkrijk en Portugal. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud