Advertentie

Mysterieuze koper duwt bitcoin fors hoger

Ondanks de sprong noteert de bitcoin nog steeds ver onder de piek van eind 2017. ©AFP

Na maanden van relatieve kalmte sprong de cryptomunt bitcoin dinsdag even over de grens van 5.000 dollar, voor de eerste keer sinds november.

De afgelopen tijd verliep de handel in cryptomunten, zoals de bitcoin , relatief rustig. Dat heeft deels te maken met het feit dat de voornaamste cryptomunt vorig jaar een klap van 74 procent kreeg. Daardoor kijken potentiële kopers de kat uit de boom. 

Eind 2017 was de digitale munt nog rond de 20.000 dollar waard, maar daarna werd een daling ingezet. Sinds de zomer van vorig jaar leek de bitcoin vrij stabiel en de munt bleef maandenlang tussen de 6.000 en 7.000 dollar hangen, waarna opnieuw een daling werd ingezet.

Maar dinsdag was er plots een sprong van 20 procent, naar bijna 5.100 dollar, om vervolgens terug te vallen naar een kleine 4.800 dollar rond 15 uur onze tijd, wat nog steeds een aanzienlijke stijging is tegenover maandag. Ook andere populaire cryptomunten, zoals de ether en XRP, gingen in het zog van de bitcoin hoger.

Groot order

Sommige analisten hadden het raden naar de onverwachte opstoot. Maar het persbureau Reuters meldde op gezag van Oliver von Landsberg-Sadie, de topman van het Britse cryptomuntenbedrijf BCB Group, dat een groot order aan de basis ligt van de forse klim.

Het gaat volgens de specialist om drie bestellingen van telkens ongeveer 7.000 bitcoins die omzeggens op hetzelfde tijdstip geplaatst werden bij drie beurzen, Coinbase en Kraken in de VS en Bitstamp in Luxemburg. In totaal gaat het dus om ruim 20.000 stuks, goed voor ongeveer 100 miljoen dollar. Dat vuurde de computergedreven handel aan.

Er zijn echter geen specifieke ontwikkelingen die de grote bestelling kunnen verklaren. Grote schommelingen in cryptomunten zijn schering en inslag, deels omdat de handel beperkt en de prijszetting ondoorzichtig is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud