Advertentie

Nationale Bank neemt controle over bij verzekeraar Integrale

Vorig jaar is de CEO van de Luikse verzekeraar Integrale ontslagen. ©Valentin Bianchi / Hans Lucas

De Nationale Bank neemt de ongewone maatregel om een nieuw voorlopig bestuur aan te stellen bij de Luikse verzekeraar Integrale. Die zou dinsdag beslissen over de verkoop of de liquidatie van het bedrijf.

Bij Integrale, een specialist in groeps- en levensverzekeringen, zou de raad van bestuur zich dinsdag buigen over de jaarrekening en een verkoop of liquidatie van het bedrijf. De dochter van het door schandalen geplaagde Nethys heeft nood aan nieuw kapitaal en is daarom door de Luikse intercommunale in de etalage gezet.

Integrale

Verzorgt de groepsverzekeringen van ruim 160.000 werknemers in 6.000 bedrijven. 

Telde eind 2019 160 werknemers.

Is voor ruim 70 procent in handen van Nethys, met kleinere belangen van Ogeo Fund, Patronale Life en het Franse Apicil.

Heeft een dochter: Integrale Luxembourg.

Dinsdag gaf de Nationale Bank het signaal dat ze extra wil ingrijpen door een nieuw bestuur aan te stellen. Dat lijkt erop te wijzen dat de toezichthouder vindt dat de zaken bij Integrale niet naar behoren lopen. Eind vorig jaar stelde de Nationale Bank al een speciale commissaris aan die een vetorecht kan uitoefenen bij belangrijke beslissingen. Vorige maand had de Nationale Bank nog gewaarschuwd dat er een serieus herstelplan moest komen.

Controle

Als nieuw bestuur schuift de Nationale Bank Kenneth Vermeire (KPMG) - die nu al speciaal commissaris is -, de advocaat Marc Fyon (Stibbe) en professor Michel Flamée (ULB) naar voren. Het is uitkijken welke acties zij de komende dagen ondernemen eens hun benoeming definitief is. Er komen ook wijzigingen in de directie.

Tot voor kort waren er nog drie kandidaat-overnemers. De verzekeraars Athora - de overnemer van Generali Belgium -, en Monument Assurance Belgium (MAP, het vroegere ABN AMRO Life Capital) van de groep Monument Re (opkoper van de First-portefeuille van Ethias) willen enkel activa overnemen. Het Angelsaksische fonds River Rock was de meest geïnteresseerde kandidaat en wou het hele bedrijf kopen.

Maar er zijn twijfels of River Rock wel geloofwaardig genoeg is als overnemer, melden bronnen die bekend zijn met het dossier. Het financiële plaatje van de overnameconstructie is niet duidelijk. Er zijn vragen over welke investeerders precies achter de constructie schuilen, wie de controle heeft en vanwaar de middelen komen. Daarom stond ook het scenario van een liquidatie op de agenda van de raad van bestuur dinsdag.

Solvabiliteitsproblemen

De bezorgdheid van de Nationale Bank heeft de maken met de aanslepende solvabiliteitsproblemen. De solvabilteitsratio, die aangeeft hoeveel eigen vermogen een bedrijf heeft tegenover zijn uitstaande verplichtingen, zou bij Integrale minder dan 60 procent bedragen, ver onder de absolute minimumdrempel van 100 procent. Er zou zeker meer dan 200 miljoen euro nodig zijn om de solvabiliteit te herstellen.

Vorig jaar werd CEO Diego Aquilina van Integrale ontslagen na een forensische audit door het nieuwe Nethys-bestuur. Aquilina is ook in verdenking gesteld voor verduistering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud