Nationale Bank neemt verzekeraar van Nethys in vizier

Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank van België, stelt de miljoenenuitkeringen aan het management van Integrale in vraag.

De Nationale Bank houdt Integrale, de verzekeringsdochter van de Luikse intercommunale Enodia/Nethys, scherper tegen het licht. De toezichthouder stelt zich onder meer vragen bij een miljoenenuitkering aan het management van Integrale.

Begin januari kwam aan het licht dat Integrale, een Luikse verzekeraar gespecialiseerd in groepsverzekeringen en pensioenplannen, zijn directieleden in 2018 5,7 miljoen euro had beloofd. Het grootste deel daarvan, 4,5 miljoen euro, is bestemd voor CEO Diego Aquilina. De vijf andere leden van het directiecomité krijgen tussen 75.000 en 478.000 euro via stortingen in hun groepsverzekering.

5,7 miljoen
Getrouwheidsbonus
De Luikse verzekeraar Integrale had zijn directieleden in 2018 een 'getrouwheidsbonus' van 5,7 miljoen euro beloofd. Daarvan was 4,5 miljoen euro bestemd voor CEO Diego Aquilina.

Die stortingen hebben de argwaan gewekt van de Nationale Bank. In een brief die de krant Le Soir kon inkijken, zou gouverneur Pierre Wunsch het hebben over 'problematische praktijken' bij de Luikse verzekeraar. De Nationale Bank stuurde een team naar Integrale om meerdere zaken tegen het licht te houden. Vooral bij de uitkeringen aan de directieleden stelde de toezichthouder vragen.

Omstreden getrouwheidsbonus

Integrale noemde de betalingen in januari een getrouwheidsbonus om het management aan boord te houden ondanks de Waalse regels over de vergoeding van intercommunales. Die werden ingevoerd als reactie op de schandalen bij Nethys, de moedergroep van Integrale.

De verzekeraar zei dat hij al gereguleerd wordt door de Nationale Bank en de financieeltoezichthouder FSMA en meent dat hij niet ook nog eens onder Waalse controle moet staan. Maar volgens Wunsch gaat de regeling die Integrale uitwerkte volledig in tegen de wetgeving en is er mogelijk sprake van misbruik van vennootschapsgoederen.

In een reactie zegt Integrale dat alles in het werk gesteld wordt 'om aan de verwachtingen van de Nationale Bank te beantwoorden en de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten niet in het gedrang te brengen'.

 

 

Raad de medewerkers en aangeslotenen van Integrale gerust te stellen dat alles in het werk gesteld wordt om aan de verwachtingen van de Nationale Bank te beantwoorden en de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten niet in het gedrang te brengenRaad de medewerkers en aangeslotenen van Integrale gerust te stellen dat alles in het werk gesteld wordt om aan de verwachtingen van de Nationale Bank te beantwoorden en de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten niet in het gedrang te brengen

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud