Nieuw platform Edebex helpt kmo's om facturen in cash om te zetten
De Brusselse startup Edebex heeft een online platform gelanceerd dat het omschrijft als een ‘eBay voor facturen’. Door hun handelsvorderingen door te verkopen, kunnen bedrijven snel cash vrijmaken.
Het doorverkopen van handelsvorderingen om werkkapitaal vrij te maken, is op zich geen nieuw fenomeen. Zogenaamde factoringbedrijven zijn gespecialiseerd in het overnemen en innen van openstaande facturen. Hun winst bestaat uit het verschil tussen het geïnde factuurbedrag en de lagere prijs die ze voor de overname van de vordering hebben betaald.
Edebex (voluit ‘Electronic Debt Exchange’) werkt in grote lijnen volgens hetzelfde principe. Bedrijven kunnen hun openstaande handelsvorderingen via het platform met een korting verkopen. Zo kunnen ze cash vrijmaken, als alternatief voor het lenen van geld bij de bank.
Aan de vraagzijde zitten hier evenwel geen factoringbedrijven, maar gespecialiseerde investeerders en bedrijven met een cash-overschot, zoals managementvennootschappen. Zij zijn op zoek naar een hoger rendement dan ze op de financiële markt kunnen krijgen.
Om de kopers de garantie te bieden dat ze hun geld ook echt zullen zien, sloot Edebex een globale verzekering af bij de kredietverzekeraar Euler Hermes. ‘Wij garanderen dat elke factuur die via ons platform verhandeld wordt, voor 70 à 90% vergoed wordt indien de schuldenaar in gebreke blijft’, zegt operationeel directeur David Van der Looven, één van de vijf oprichters van Edebex.
Er zijn nog meer ‘veiligheidsmaatregelen’ om het risico op fraude en wanbetaling te minimaliseren. Edebex screent elk bedrijf dat lid wil worden van zijn platform (vooral om te vermijden dat verbonden ondernemingen tegelijk als koper en debiteur optreden), en ontwikkelde een algoritme dat elke ingediende factuur screent op de kwaliteit van de debiteur. ‘Als het om een nieuwe debiteur gaat, nemen we ook altijd contact op met dat bedrijf, onder meer om te vragen of men van plan is om de factuur te contesteren. Dat kost veel tijd en geld, maar het werkt verbazend goed’, zegt Van der Looven. Het platform aanvaardt momenteel vorderingen op bedrijven uit ons land en uit onze buurlanden, plus Italië.
Edebex testte het systeem het voorbije jaar uit met een honderdtal deelnemers en ondervond naar eigen zeggen geen problemen. Vandaag wordt het helemaal opengesteld. Bedrijven die het willen gebruiken, betalen 150 euro lidgeld per jaar, plus een vast bedrag van 25 euro per factuur die online komt. De prijs die ze voor hun ingebrachte facturen krijgen, hangt onder meer af van de kwaliteitsrating die Edebex op de debiteurs kleeft. ‘Ingebrachte vorderingen werden gemiddeld na vier uur verkocht, met een korting van gemiddeld vier procent op het factuurbedrag’, klinkt het.
De oprichters rekenen op een exponentiële groei. ‘Dit jaar zullen we zowat 4 miljoen euro aan facturen verhandelen, maar volgend jaar moet dat al 20 à 40 miljoen worden, en op termijn zelfs meerdere honderden miljoenen. Vanaf een volume van 40 miljoen draaien we break-even’, aldus Van der Looven.
Edebex mikt vooral op kmo’s die moeite hebben om bij de banken aan leningen te geraken, en die door factoringbedrijven geweigerd worden omdat ze nog onvoldoende omzet draaien. ‘We zijn ook flexibeler omdat we de verhandeling van individuele facturen mogelijk maken. Factoringcontracten worden daarentegen vaak voor meerdere jaren en voor alle facturen afgesloten.’
Het rendement voor de kopers ligt met 6 à 12 procent dan weer ver boven wat een bankrekening opbrengt, zegt Van der Looven.
Er bestaan al enkele gelijkaardige platformen in de VS en het VK, zoals Marketinvoice en Receivables Exchange, maar de kans is klein dat zij op korte termijn naar de eurozone komen, denkt hij. ‘Onze markt is te complex voor de Angelsaksische spelers. Bovendien hebben ze daar een andere risicocultuur. Ze bieden bijvoorbeeld geen extra verzekering. Daar zijn we uniek in.’
Meest gelezen
- 1 Federale onderhandelingen: de landing is nog niet in zicht
- 2 Staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas start met uren vertraging
- 3 Aan verlaagde registratierechten van 2 procent hangen strikte voorwaarden
- 4 Trump wil TikTok terug online zetten in de VS mits Amerikaans belang van 50 procent
- 5 Houdt Amerika's beursmirakel stand onder Trump?