Nieuwe toren op Signal de Botrange moet flitshandel nog sneller maken

Signal de Botrange heeft nu een stenen toren, maar die wordt binnenkort vervangen. En dat houden flitshandelaars in het oog. ©Photo News

Bedrijven die aan flitshandel doen op de beurs, zijn erg geïnteresseerd in een nieuwe toren op Signal de Botrange. Via een antenne op het hoogste punt van België willen ze razendsnel info versturen tussen Londen en Frankfurt.

Signal de Botrange heeft nu een stenen toren van 24 meter, die daardoor 718 meter boven de zeespiegel uitsteekt. Maar de antennes op de toren zijn niet meer in overeenstemming met de bouwvoorschriften, zegt Daniel Stoffels, de burgemeester van Waimes.

718
De nieuwe toren op Signal de Botrange zal 718 meter boven de zeespiegel uitsteken, precies evenveel als de bestaande toren.

Daarom plant de gemeente een nieuwe pyloon. Aangezien de nieuwe toren van 50 meter op een iets lagere plaats bij Signal de Botrange wordt gebouwd, zal hij dezelfde hoogte van 718 meter bereiken.

De nieuwe toren zal worden gebruikt door gsm-netwerken. Maar ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in flitshandel zijn geïnteresseerd. High frequency trading of flitshandel is de computergestuurde handel in financiële instrumenten.

‘Meerdere tradinghuizen hebben ons gecontacteerd met de vraag of ze hun antenne mogen installeren op de nieuwe toren’, zegt Stoffels. ‘Ze willen de transmissie van tradingdata versnellen.’

Meerdere tradinghuizen hebben ons gecontacteerd met de vraag of ze hun antenne mogen installeren op de nieuwe toren. Ze willen de transmissie van tradingdata versnellen.
Daniel Stoffels
Burgemeester van Waimes

Bedrijven als DRW, Jump Trading en Optiver willen zo snel mogelijk marktgegevens versturen tussen hun datacenters in Londen en Frankfurt. Dat zijn de twee belangrijkste beurzen van Europa. De tradinghuizen zoeken pylonen die zich zo dicht mogelijk bij de rechte lijn tussen beide steden bevinden om een paar microseconden (miljoensten van een seconde) te winnen. Zo kunnen hun computers sneller inspelen op info die de aandelenkoersen kan beïnvloeden.

De communicatie via antennes gaat sneller dan via glasvezel. Het netwerk van antennes maakt het mogelijk om de tijd voor de transmissie van gegevens met 30 tot 40 procent te verminderen tot 4 milliseconden. Antennes kunnen wel minder data verwerken dan glasvezel.

©Mediafin

De flitshandelaars hebben meerdere zendmasten nodig tussen Londen en Frankfurt en hebben daar veel geld voor veil. Jump Trading verwierf in 2014 een antenne in het West-Vlaamse Houtem, op de rechte lijn tussen het VK en Frankfurt. Het legde er 5 miljoen euro voor op tafel. Tijdens de veilingverkoop moest de veilingmeester twee maal een pauze aanvragen omdat hij de biedstrijd niet kon geloven.

Maar de bouw van een zendmast is niet altijd gemakkelijk. Vigilant Global, een dochter van DRW, wilde in het Britse Richborough een pyloon van 320 meter bouwen, zegt Alexandre Laumonier, specialist flitshandel. Maar de gemeente weigerde een bouwvergunning na bewonersprotest.

Daarom moeten tradinghuizen als DRW nu via Egem, Sint-Pieters-Leeuw en de Ardennen passeren. Voor hen is de antenne van Signal de Botrange aantrekkelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud