Noodweer richtte voor 247 miljoen euro schade aan in 2018

©BELGA

De schade door natuurrampen lag vorig jaar fors hoger dan het jaar voordien, maar over het algemeen gaat het om een 'normaal jaar', zegt de sectorfederatie Assuralia.

Vorig jaar werden 97.242 dossiers voor schade door stormen en overstromingen aangemeld bij de Belgische verzekeraars. Het gaat in totaal om 247 miljoen euro. 

Het aantal schadegevallen ligt bijna drie keer hoger dan in 2017, toen er 36.733 dossiers waren. Het uitbetaalde bedrag bleef toen beperkt tot 75 miljoen euro.

'Normaal jaar'

Toch baart deze stijging de verzekeraars geen zorgen.  'Voor natuurrampen was 2017 een uitzonderlijk gunstig jaar, terwijl 2018 een normaal jaar was. De allereerste week van het jaar hadden we een aantal felle stormen en in mei hebben we ook een aantal overstromingen gehad. Dus op dat vlak is het iets minder goed dan 2017', zegt Hans De Cuyper, voorzitter van Assuralia en CEO van AG Insurance.

De jaren voordien waren de cijfers nog veel hoger, blijkt uit het jaarverslag van Assuralia. In 2016 ging het om 317 miljoen euro verspreid over 86.146 dossiers. In 2014 leidden stormen en overstromingen tot 551 miljoen euro schade en 147.433 dossiers.

Klimaatverandering

De Cuyper merkt op dat  door de klimaatverandering de norm is 'verschoven'. 'Waar vroeger de kosten van natuurrampen beschouwd werden als een uitzonderlijke gebeurtenis, worden die extra kosten nu meer en meer aanzien als een vast deel van de schadelast voor een verzekeraar', zegt De Cuyper. 'En de invloed op de totale schadelast is toch wel sterk.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud