Noors staatsfonds boekt 17 miljard winst in één kwartaal

Het Noorste staatsfonds is grootaandeelhouder van onder meer het olieconcern Statoil. ©VIA BLOOMBERG NEWS

Het grootste staatsinvesteringsfonds profiteert van inkomsten uit olie en gas, waar het juist afscheid van wil nemen.

Het Noorse staatsinvesteringsfonds heeft afgelopen kwartaal geprofiteerd van de gunstiger omstandigheden op de aandelenmarkten, ondanks de oplopende handelsspanningen wereldwijd. Het grootste staatsfonds ter wereld boekte een rendement van 1,8 procent, wat neerkomt op een winst van omgerekend ruim 17 miljard euro.

De positieve cijfers volgen op een kwartaal waarin sprake was van een negatief rendement. Dat betekende het eerste kwartaalverlies in twee jaar. De voorbije maanden werd naast meer rendement op aandelen ook geprofiteerd van extra opbrengsten bij investeringen in vastgoed. Op de obligatiemarkt waren de prestaties van het fonds stabiel.

1.000 miljard

Het in 1990 opgerichte staatsfonds beheert de inkomsten uit de olie- en gassector van Noorwegen en is grootaandeelhouder van de staatsoliemaatschappij Statoil. Met dat geld investeren de Noren in duizenden beursgenoteerde bedrijven in de wereld. De marktwaarde van het fonds bedraagt momenteel zo'n 1.000 miljard euro. Ter vergelijking: de Belgische staatsschuld bedraagt op dit moment zo'n 470 miljard euro.

Het fonds kondigde onlangs aan mogelijk uit beleggingen in de olie- en gasindustrie te stappen om minder kwetsbaar te worden voor de schommelingen van de olieprijzen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect