Overheid stelt zich garant voor kredietverzekeraars

Tal van bedrijven doen beroep op kredietverzekeraars om zich in te dekken voor niet betaalde facturen voor goederen en diensten, bijvoorbeeld op grote bouwwerven. ©Dries Luyten

Verzekeraars die bedrijven moeten beschermen tegen een wanbetaling van hun klanten, kunnen op hulp van de federale overheid rekenen als ze door de coronacrisis overspoeld worden door claims.

Kredietverzekeraars spelen een sleutelrol in de economie omdat ze ondernemingen verzekeren tegen het niet betalen van facturen voor geleverde goederen of diensten. Maar omdat door de coronacrisis een stortvloed aan wanbetalingen dreigt, neemt het risico toe dat de kredietverzekeraars te zwaar onder druk komen te staan omdat ze te veel schadeclaims moeten uitbetalen. 

Om te vermijden dat kredietverzekeraars hun activiteiten zouden terugschroeven - waardoor de economie nog meer dreigt te vertragen - onderhandelden de federale regering en de verzekeringskoepel Assuralia al enkele dagen over een oplossing. Ook de in België gevestigde kredietverzekeraars zoals Atradius, Coface, Euler Hermes en Credendo zaten mee om de tafel. 

Herverzekeringsprogramma

Woensdag werd een principeakkoord bereikt waarbij de Belgische staat zich garant stelt voor een deel van de eventuele verliezen die de kredietverzekeraars moeten slikken. Daarvoor doet ze een beroep op Credendo, de kredietverzekeraar die in handen is van de overheid.

Concreet zal Credendo zich opstellen als een soort herverzekeraar die een deel van de verliezen van de kredietverzekeraars op zich neemlt. Het programma voorziet wel nog altijd dat de kredietverzekeraars een aanzienlijk deel van de schadevergoedingen zullen dragen, benadrukt een persbericht. In ruil voor de herverzekering door de overheid beloven de kredietverzekeraars de kredietlimitieten die ze voor 1 maart voor bedrijven hanteerden zo veel mogelijk onveranderd te laten.

In ruil voor de herverzekering door de overheid beloven de kredietverzekeraars hun kredietlimieten voor de bedrijven zo veel mogelijk onveranderd te laten.

Tijdens de onderhandelingen was er sprake van dat de overheid voor 50 procent zou bijspringen en dat dat percentage tot 70 procent en meer dan 80 procent kon stijgen naarmate de schadelast groter wordt. In het extreemste scenario zouden de kosten voor de staat kunnen oplopen tot 780 miljoen euro, viel toen te horen

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud