Advertentie
Advertentie

Overstromingen kosten AXA 400 miljoen euro

Thomas Buberl, de CEO van AXA, verwacht dat de verkoop van AXA Bank nog dit jaar afgerond wordt. ©REUTERS

De verzekeraar AXA begroot de schade van de overstromingen in ons land en Duitsland voorlopig op ruim 400 miljoen euro. De motor van het bedrijf draait echter goed met een forse winststijging in veel divisies, waaronder de Belgische bank.

De raad van bestuur van de Franse verzekeringsreus AXA gunt CEO Thomas Buberl een nieuw mandaat van vier jaar. De Duitser krijgt het vertrouwen omdat hij tijdens corona erin slaagde het bedrijf op koers te houden. Buberl zegt dat de goede cijfers een gevolg zijn van de transformatie die hij heeft ingezet, onder meer bij de specialist in bedrijfsverzekeringen AXA XL.

180%
Winstherstel
AXA zag de nettowinst na een jaar met zware coronaschade met 180 procent herstellen.

De nettowinst steeg met een indrukwekkende 180 procent naar bijna 4 miljard euro in de eerste jaarhelft. Vorig jaar woog een coronaprovisie van 1,5 miljard euro zwaar op de winst, maar zelfs zonder die provisie zou de winst met 12 procent vooruit zijn gegaan. Corona blijft wel een impact hebben op de cijfers. Zo ligt er een schikking op tafel van 300 miljoen euro voor de Franse horecaondernemers die de verzekeraar aanklaagden voor schade door de pandemie. Zowat de helft zou interesse hebben in de schikking.

De recente overstromingen zijn een nieuw zwaar dossier voor AXA. De groep wil geen detailcijfer geven voor ons land, maar begroot de impact in Duitsland, België en enkele andere Europese landen samen op 400 miljoen euro. Het gaat om een bedrag voor belastingen, waarvan AXA nog een deel kan terugvorderen van de herverzekeraars.

De schade begroten is moeilijk omdat de teams van AXA nog volop bezig zijn met het helpen van slachtoffers en de schadedossiers. AXA is in ons land een marktleider in schadeverzekeringen en zal veel schadedossiers moeten afhandelen voor getroffen woningen, auto's en bedrijven. De groep is sterk vertegenwoordigd in de getroffen regio, waar het onder meer actief is via het merk L'Ardenne Prévoyante.

AXA Bank

Een onderdeel van de transformatie van Buberl is de verkoop van de Belgische bankactiviteiten. De Franse groep verwacht dat de al twee jaar geplande verkoop aan Crelan nog dit jaar afgerond kan worden. De bank zet intussen goede resultaten neer met een nettowinstgroei van 24 procent tot 47 miljoen euro. CEO Peter Devlies plukt de vruchten van inspanningen om meer commissie-inkomsten te halen uit beleggingen en van de uitbouw van een personalbankingdienst Delegio.

AXA Bank zegt dat ook de traditionele kredietactiviteiten prima resultaten kunnen voorleggen, zoals de 2,3 miljard euro aan woonkredieten, goed voor een marktaandeel van 9,8 procent. Nadat vorig jaar extra provisies werden aangelegd voor coronaschade, nam de bank al 2 miljoen euro aan provisies terug.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud