'Overweeg Fortis-schikking'

Jean-Pierre Fierens, de advocaat van Maurice Lippens, voor de zitting van de raadkamer (foto: Belga) ©BELGA

Geen enkele van de zeven verdachten in de Fortis-strafzaak is donderdag komen opdagen voor de raadkamer die zich boog over de vraag van het parket om hen te verwijzen naar de correctionele rechtbank. De zitting was al na enkele minuten afgelopen, met de verwachte uitkomst: een schorsing van de procedure. Een van de advocaten van de aandeelhouders pleitte na afloop voor een minnelijke schikking.

Het is vijf jaar geleden dat Fortis omviel. De vroegere top van de financiële groep, onder wie toenmalig voorzitter Maurice Lippens, ex-CEO Jean-Paul Votron en gewezen financieel directeur Gilbert Mittler, moet zich in de nasleep van het debacle verantwoorden voor de strafrechter wegens misleiding van de beleggers in de periode voor de val.

Dat is althans de vraag van het parket aan de raadkamer van Brussel. Maar diverse partijen - zowel gedupeerde aandeelhouders als betichten - vroegen de onderzoeksrechter de voorbije dagen bijkomende onderzoeksdaden uit te voeren. Daarom stond het bij voorbaat vast dat de zitting van de raadkamer van donderdag een formaliteit zou zijn.

Dat bleek ook na afloop van de zitting die slechts enkele minuten duurde. De raadkamer besloot de procedure te schorsen in afwachting van een beslissing van de onderzoeksrechter over de eventuele bijkomende onderzoeken. De rechter heeft daarvoor maximaal een maand. Waarschijnlijk zijn de pleidooien voor de raadkamer pas voor 2014. 

Mede omdat het een technische zitting was, lieten de betichten zich niet zien. Er was wel een batterij advocaten aanwezig, ook van partijen waarvan het parket niet de verwijzing vraagt, zoals BNP Paribas Fortis. Er waren amper misnoegde aandeelhouders, voor zover uit te maken viel enkel twee vertegenwoordigers van het dit voorjaar opgerichte Aandeelhouderssyndicaat Fortis. Dat telt zo'n 100 leden die zich burgerlijke partij stelden.

Schikking

De meeste advocaten wilden geen verklaringen afleggen aan de pers. Geert Lenssens, de advocaat van het Aandeelhouderssyndicaat, deed na de zitting wel een oproep aan het openbaar ministerie en aan de verdachten 'om een minnelijke schikking in overweging te nemen'. 'We zijn bereid om aan tafel te gaan zitten. Na vijf jaar is het tijd om dat in overweging te nemen. Het zou voor iedereen een goede oplossing zijn. De bal ligt in hun kamp. Als het in een dossier van miljoenenfraude met diamanten kan, zie ik niet waarom het hier niet zou kunnen.'

Lenssens wou niet kwijt of hij die oproep ook deed voor de raadkamer. Zittingen van de raadkamer verlopen achter gesloten deuren en de beraadslaging is geheim.

Zijn confrater Laurent Arnauts, die zo'n 1.300 burgerlijke partijen vertegenwoordigt, zei open te staan voor een schikking. 'Maar zoiets zal niet makkelijk zijn want niet alle aandeelhouders zitten in dezelfde situatie. Ook moeten heel wat partijen daarvoor op één lijn komen. Ik zeg voorwaardelijk en voorzichtig ja.'

Het initiatief voor een schikking kan enkel uitgaan van het parket of van de verdachten. De wet zegt uitdrukkelijk dat als er schade is en er burgerlijke partijen zijn de schade moet worden vergoed. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud