Parket Leuven start onderzoek naar betaalsysteem RES

De Nationale Bank diende een klacht in bij het parket van Leuven. ©Photo News

Het parket komt in actie na klachten van de Nationale Bank en de FOD Economie, bevestigt parketwoordvoerster Sarah Callewaert.

Het parket van Leuven heeft een opsporingsonderzoek opgestart naar het Leuvense bedrijf RES Prepaid, dat consumenten een alternatief betaalinstrument - de RES in de vorm van een herlaadbare betaalkaart - aanbiedt. Dat zegt woordvoerster Sarah Callewaert van het parket.

Het bedrijf werd donderdag failliet verklaard na een audit van de Nationale Bank, de toezichthouder voor de sector en dus ook voor de onderneming. De centrale bank stelde bij die audit een aantal inbreuken bij het bedrijf vast.

Klacht

Volgens Callewaert is het opsporingsonderzoek het gevolg van klachten ingediend door zowel de Nationale Bank als de FOD Economie, die een eigen onderzoek voerde. De klachten draaien rond inbreuken op het wetboek economisch recht en op de 'wetgeving Nationale Bank' (de wet van 2009 rond betalingsinstellingen en instellingen voor elektronisch geld, red.), zegt de woordvoerster. Die kan door het geheim van het onderzoek en de beginfase van het dossier verder geen inhoudelijke commentaar kwijt.

De woordvoerster van de FOD Economie bevestigt dat de economische inspectie een onderzoek voerde, maar wil evenmin verdere commentaar kwijt omdat het dossier bij het parket zit.

RES-oprichter, -topman en -eigenaar Walther Smets zei vrijdag in een korte verklaring dat het bedrijf werkt aan een persmededeling 'met de juiste inlichtingen'. Over de timing van die mededeling kon hij geen informatie geven.

Hij zei ook dat de particuliere gebruikers van RES informatie zullen krijgen van de twee curatoren van RES Prepaid. Dat was later vrijdag het geval, al gaat het om een summiere verklaring. 'De curatoren onderzoeken de diverse aspecten van de zaak, kijken of een oplossing kan worden uitgewerkt en zo ja welke', staat er onder meer in, net als de melding dat het verder gebruik van de prepaidkaarten onmogelijk geworden is.

Coöperanten

De perikelen slaan voorlopig enkel op RES Prepaid, de vennootschap die de consumententak van RES omvat. De andere onderdelen van RES, zoals de activiteiten voor handelaars, blijven tot nader order voortwerken.

'RES blijft bestaan!', meldde de raad van bestuur van de groep op de website van RES aan de handelaars-coöperanten van de coöperatieve overkoepelende vennootschap RES cvba. Niet alle aangesloten handelaars zijn coöperanten: het aantal toegelaten leden wordt beperkt tot maximaal 99 per jaar. De site kondigt voor 'eerstdaags' een buitengewone algemene vergadering aan van de cvba.

'Op die vergadering zullen de door te voeren wijzigingen worden besproken en zal over de aan te nemen maatregelen worden gestemd', luidt het zonder concrete uitleg. 'Wij vragen u vandaag de rangen te sluiten, zodat de herstructureringen vlot kunnen worden doorgevoerd. Het is essentieel dat alle coöperanten betalingen in RES blijven aanvaarden en dat uw vertrouwen in de toekomst blijft bestaan.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud