Peking pompt 8 miljard in Fidea-eigenaar

Het hoofdkantoor van Anbang in Peking ©REUTERS

Met de kapitaalinjectie wil China het met schulden overladen Chinese conglomeraat Anbang stutten.

China pompt 60,8 miljard yuan (7,9 miljard euro) in het noodlijdende financiële conglomeraat Anbang Insurance Group. Dat maakte Anbang deze ochtend in een mededeling bekend. Peking zette de financiële groep vorige maand onder curatele en beschuldigde de topman van fraude. 

De mededeling leidde wereldwijd tot schokgolven. Anbang - oorspronkelijk een kleine autoverzekeraar - ging de voorbije jaren onder aanvoering van de opzijgezette topman Wu Xiaohui, een zelfverklaarde Chinese Warren Buffett, wereldwijd op overnamejacht. 

Anbang is bij die shoppingtrip in ons land eigenaar geworden van onder meer de verzekeraar Fidea en de bankgroep Nagelmackers (het vroegere Delta Lloyd Bank). In Nederland zijn de Chinezen de eigenaar van de verzekeraar Vivat en van een grote portefeuille woonkredieten. In de Verenigde Staten heeft Anbang onder meer het iconische New Yorkse hotel Waldorf Astoria in portefeuille. 

De geldinjectie komt van het garantiefonds voor de Chinese verzekeringssector. Ze moet er vooral over waken dat de Chinese polishouders beschermd worden. De meeste Chinese verzekeraars werken anders dan westerse, in die zin dat klanten geen jaarlijkse premie betalen. Ze beginnen met als lokkertje hoge voorgeschotelde rendementen met een grotere som, om dan jaren niets te betalen.

Dat verklaart mee waarom Wu in zo'n korte tijd zo wild met geld kon strooien. Peking beschuldigt Wu er nu van de polissen illegaal gebruikt te hebben om het eigen vermogen van Anbang op te smukken. Als die beschuldigingen kloppen, is Anbang één groot Chinees piramidespel waarbij vers geld diende om de beloofde hoge rendementen op eerdere polissen te garanderen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect