Pensioenfonds vecht NYSE Euronext-deal aan

NYSE Euronext-CEO Duncan Niederauer (r.) luidde maandag samen met trompettist Chris Botti en de Kerstman de slotbel op Wall Street (foto: AFP) ©AFP

Een Amerikaans pensioenfonds stapt naar de rechter om de overname van NYSE Euronext door ICE af te blokken. De deal zou alleen in het belang zijn van de 'insiders' van de trans-Atlantische beurzenuitbater, niet in die van de aandeelhouders.

Het New Jersey Carpenters Pension Fund tekende maandag bij de rechter in Manhattan bezwaar aan tegen de overname van NYSE Euronext. Rivaal Intercontinental Exchange kwam vorige week met een bod van 8,2 miljard dollar, zij het voor twee derde in eigen aandelen en maar één derde in cash, op de beurzenuitbater die naast Euronext ook de 'Big Board' van NYSE en de Londense derivatenmarkt Liffe omvat.

Volgens het pensioenfonds van meubelmakers is de verkoop in strijd is met de verplichting die NYSE Euronext heeft tegenover zijn aandeelhouders om te streven naar maximale winst. In de stukken die het pensioenfonds bij de rechter heeft gedeponeerd, wordt gesproken van een verkoopproces dat 'hopeloos in gebreke blijft'.

Het pensioenfonds stelt dat de verkoop van NYSE Euronext vooral gunstig is voor ICE en de 'insiders' bij NYSE Euronext, zoals CEO Duncan Niederauer en de bestuurders. Vorige week maakte een particuliere aandeelhouder van NYSE Euronext voor de rechtbank in de staat Delaware al bezwaar tegen de verkoop.

Liffe

ICE aast vooral omwille van Liffe op NYSE Euronext. Met de Londense derivatenbeurs zou de derivatenmarkt uit Atlanta beter gewapend zijn in de strijd tegen wereldmarktleider CME uit Chicago. De Europese aandelenmarkten, waaronder dus Euronext Brussel, zou ICE proberen afsplitsen. Al is het nog maar de vraag of daar veel beleggersinteresse voor is, gelet op de moordende concurrentie en flinterdunne marges bij de aandelenhandel.

Vorig jaar blokte Europa al een overnamepoging van Deutsche Börse op NYSE Euronext af, omdat de fusiegroep een te dominante positie in derivaten zou krijgen. Derivaten zijn 'big business', nu toezichthouders wereldwijd de complexe en vaak nog ondoorzichtige handel in afgeleide producten naar een gereglementeerde derivatenmarkt willen verhuizen.

Activisten

Het pensioenfonds is een relatief kleine aandeelhouder van NYSE Euronext, maar rekent er zonder twijfel op dat anderen zullen volgen. Zogenaamde 'aandeelhoudersactivisten' zijn in opmars: aandeelhouders zoals pensioenfondsen verheffen steeds vaker hun stem en proberen managers die naar hun mening te weinig op aandeelhoudersmeerwaarde focussen, bij de les te houden.

Dat sommige activisten stevige returns kunnen voorleggen, lokt alleen maar meer beleggers. Zo stevent het Londense hefboomfonds TCI, de luis in de pels van zowel ABN AMRO als Deutsche Börse, dit jaar af op een return van 25 procent. Dit jaar maakte TCI onder meer amok bij Disney en News Corp, dat onder druk van activisten zijn verlieslatende krantentak afsplitst van de rendabele entertainmenttak.

 

 Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud