Petrobras koopt Frère uit in Pasadena

Albert Frère. ©OLIVIER VIN_IMAGEGLOBE

Petrobras koopt het belang van 50 procent van de groep Frère in de Texaanse raffinaderij Pasadena Refining Systems. De Brazliaanse oliegroep legt 820,5 miljoen dollar (650 miljoen euro) op tafel.

De groep Frère houdt het belang aan via de energiehandelaar Transcor Astra. Dat bedrijf is voor 80 procent in de handen van de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM), een familiale holding van Frère, en voor 20 procent in die van zijn personeel.

De transactie vloeit voort uit het geschil tussen de twee partijen rond de Texaanse raffinaderij. Transcor en Petrobras zouden hierin investeren, maar de kosten explodeerden terwijl het beloofde nettorendement niet werd gehaald.

NPM besliste daarop, zoals het partnerschapsakkoord voorzag, een verkoopoptie uit te oefenen en haar participatie van 50 procent in de raffinaderij af te staan aan Petrobras. De Brazilianen leken eerst akkoord maar kwamen terug op dit standpunt.

De zaak werd in 2009 voor een arbitragerechtbank gebracht die Transcor gelijk gaf. Het bedrijf kreeg die arbitrageuitspraak daarna bevestigd in een federale rechtbank in Texas. De rechter kwam daarna echter terug op zijn bevoegdheid, waarna NPM naar een staatsrechtbank stapte. Die gaf Transcor opnieuw gelijk.

De huidige deal voorziet  het einde van de juridische geschillen tussen Petrobras en Transcor Astra.

Transcor Astra was de grootste niet genoteerde participatie van NPM. Frère en zijn bondgenoot BNP Paribas haalden NPM vorig jaar van de beurs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud