Ping An beticht België van 'wangedrag'

(Foto: AFP).

De Belgische regering maakte zich in 2008 tegenover Fortis schuldig aan 'wangedrag'. Daardoor schond België 'de legitieme rechten van de Fortis-investeerders en werden hun belangen ondermijnd'. Dat schrijft Ping An in een verklaring over de internationale arbitrageprocedure die de Chinese verzekeraar aanspande tegen ons land wegens zijn fout gelopen investering in de financiële groep Fortis (nu Ageas).

Ping An stapte in november 2007 in het kapitaal van Fortis om de groep te ondersteunen in het kader van de dure overname van ABN AMRO. De Chinese verzekeringsreus kreeg door een miljardeninvestering ruim 4 procent van Fortis in handen en is nu met een belang van 4,8 procent de op een na grootste aandeelhouder van de Bel20'er. Enkel BNP Paribas is groter.

Maar Ping An had niet veel plezier aan zijn belegging: door de val van Fortis en de nationalisering van onderdelen van de groep leed de verzekeraar een groot verlies op zijn investering. Die werd in de boeken van Ping An intussen bijna volledig op nul gezet, op een kleine 5 procent na.  

Blijkbaar achten de Chinezen België, dat Fortis Bank overnam en weer grotendeels doorschoof naar BNP Paribas, daar in belangrijke mate verantwoordelijk voor. Nu zijn ze naar het International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID) van de Wereldbank gestapt. Dat is een instantie die geschillen tussen investeerders en staten aanpakt.

Dat is geen toeval. Ping An valt voor zijn claim, bedoeld om zijn schade vergoed te krijgen door ons land, terug op een Belgisch-Chinees investeringsverdrag dat de partijen verbiedt om de andere schade te berokkenen door nationaliseringen of onteigeningen.

Reynders

De aanvraag voor een arbitrage dateert van vorige week, aldus een melding op de website van ICSID. Pittig detail: de tegenpartij is de Belgische minister van Buitenlandse Zaken. Dat is gebruikelijk in dit soort aangelegenheden, maar het is Didier Reynders (MR) die de functie bekleedt. Het was Reynders die als minister van Financiën destijds betrokken was bij de nationalisering van Fortis Bank.   

De claim volgt op pogingen om tot een regeling in der minne te komen. 'We hebben erg hard geprobeerd om via diverse kanalen met de Belgische regering te onderhandelen over een compensatie voor onze investeringsverliezen in Fortis', aldus een mededeling van Ping An. 'Spijtig genoeg waren de onderhandelingen niet succesvol. We hebben geen alternatief dan de rechten van Ping An te verdedigen via juridische actie.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud