Portugese Ageas-deal betaalt zichzelf terug

Ageas-CEO Bart De Smet. ©Photo News

Ageas versterkt zijn positie in Portugal. De verzekeraar wordt er volledig eigenaar van de schadetak van Millenium BCP, zijn joint venture met de Portugese bank BCP. Ageas betaalt 122,5 miljoen, maar krijgt dat bedrag ruimschoots terug via een kapitaalvermindering bij de Portugese dochter.

Ageas heeft al langer dan vandaag een sterke Portugese aanwezigheid via de joint venture Millennium BCP. De 'niet-leven-activiteiten' - verzekeringsjargon voor alles behalve levensverzekeringen, in hoofdzaak schade - worden daar nu evenwel uitgelicht. Ageas betaalt 122,5 miljoen euro om volledig eigenaar te worden van de dochterbedrijven Médis en Occidental Seguros.

Hoewel Ageas dus 100 procent eigenaar wordt, blijft de joint venture MBCP wel instaan voor de distributie van de verzekeringen. Daarvoor is een exclusieve overeenkomst tot 2029 gesloten.

Ageas heeft een lijvige spaarpot van zo'n 1,8 miljard, maar moet die eigenlijk niet aanspreken voor deze overname. Want zoals eerder al aangekondigd, laat MBCP via dividenden en een kapitaalvermindering geld naar de aandeelhouders vloeien. Dat bedrag is nu vastgelegd op 290 miljoen euro. Ageas - voor 51 procent eigenaar - houdt er met andere woorden bovenop het geld voor de overname nog wat extra cash aan over.

Dat Ageas het geld van MBCP gebruikt om een extra stuk van MBCP in te lijven, past perfect in de strategie die CEO Bart De Smet volgt. 'Onze prioriteiten blijven ongewijzigd', zei De Smet twee weken geleden nog. 'Ten eerste investeren we in onze activiteiten. En ten tweede laten we cash vloeien naar de aandeelhouders.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud