Advertentie

Rabobank.be stopt met spaarverzekering

©ANP XTRA

De Tak21-spaarverzekering verliest aanhang. Na AXA stopt ook internetbank Rabobank.be met de verkoop van het veilige spaarproduct.

Een Tak21-levensverzekering is een typisch product voor de voorzichtige spaarder die op beide oren wil slapen. Het gaat om het defensieve broertje van de Tak23, die aan de beurs gekoppeld is.

Zowel het kapitaal als het rendement is volledig gewaarborgd en soms is er een extraatje via een winstdeelname. De looptijd bedraagt doorgaans minstens 8 jaar en 1 dag, omdat na die termijn een vrijstelling van roerende voorheffing geldt. Bij elke storting betaalt de klant wel 2 procent premietaks.

De spaarverzekering was jarenlang populair bij gezinnen die geld voor langere tijd opzij willen zetten om een hoger rendement dan het spaarboekje te bekomen. Maar de lage rente zet het spaarproduct onder druk. Het Tak21-segment kende in 2015 een omzetdaling van 18 procent. Verzekeraarskoepel Assuralia komt volgende week met de prognoses voor 2016.

Stekker eruit

Steeds meer financiële instellingen vragen zich af of het nog de moeite loont om de spaarverzekeringen te verkopen. Rabobank.be heeft nu beslist om de stekker eruit te trekken en geen nieuwe Tak21-spaarverzekeringen meer aan te bieden. Voor de lopende polissen verandert er niets.

'Het gaat om een bedrijfsstrategische beslissing', legt general manager Johan Vanhulle uit. 'We hebben de kosten die we maken bij de commercialisering afgezet tegen de baten. De portefeuille is vrij klein en we hebben toch wat kosten om het draaiende te houden. Die dreigen in de toekomst nog te stijgen door de informatieverplichtingen die de AssurMifid-gedragsregels opleggen.'

Rabobank.be verkocht Tak21-polissen van verzekeraars Patronale, Federale, Baloise en Credimo. 'De geboden rendementen op de producten zelf hebben geen rol gespeeld in onze beslissing. Een Tak21 is nog altijd interessant tegenover een spaarboekje', zegt Vanhulle. De meeste aangeboden Tak21-polissen garanderen een rendement van 1 procent.

'De lage rente zet de hele levensverzekeringssector onder druk en de beleggingsverzekeringen krijgen de zwaarste klappen', zegt Assuralia-voorzitter Hans De Cuyper. 'Het is voor elke verzekeringsmaatschappij moeilijk om in dat segment nieuwe business te onderschrijven, ook gezien de taksen op die producten. Sommige maatschappijen schroeven de volumes terug, andere stoppen er zelfs mee.'

Hij waarschuwt indirect de beleidsmakers: 'Dat heeft onvermijdelijke gevolgen voor de werkgelegenheid en de distributiekanalen die zulke beleggingsverzekeringen verkopen.'

AXA

AXA kondigde in september aan vanaf januari de verkoop van een reeks spaar- en beleggingsproducten te staken. Het gaat onder meer om de tak21-verzekeringen Oxylife Secure en Optiplan. De verzekeraar focust voortaan op schadeverzekeringen, zoals auto- en brandpolissen, en pensioenopbouw.

AXA wil ook de CREST20, een spaarverzekering uit de jaren 90 die een levenslange rente van 4,75 procent garandeerde, afkopen van de houders. Dat bod loopt vrijdag af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud