RHJI slikt halfjaarverlies

RHJI-topman Leonard Fischer. ©Wim Kempenaers (WKB)

De holding RHJI slikte over het eerste halfjaar een verlies van 36 miljoen euro. Een jaar eerder was er nog een winst van 58 miljoen.

RHJI heeft zich de voorbije jaren omgevormd tot een financiëledienstenspeler. De industriële participaties worden stuk voor stuk verkocht. Die reoriëntatie is quasi rond. Maar de holding heeft er nog enkele in portefeuille.

Haar nettoverlies is daar mee aan te wijten: RHJI moest een waardevermindering van 26,2 miljoen euro slikken op haar participatie in de Japanse producent van natuurlijke voedingsmiddelen Shaklee (43%). Voor de holding is die participatie te koop. Boekhoudkundig moest ze daarom tegen marktwaarde geboekt worden. Dat resulteerde in die forse waardevermindering.

Operationeel

Het operationeel resultaat van RHJI groeide in het eerste halfjaar evenwel tot 75,6 miljoen euro (tegenover 56,4 miljoen een jaar eerder) dankzij hogere commissie-inkomsten.

Van de drie divisies blijven enkel de activiteiten in de financiële sector operationeel boven water met een bedrijfswinst voor belastingen van 2,1 miljoen.

Bij de zakenbank Kleinwort Benson groeiden de activa onder beheer van 5,16 miljard pond (6,5 miljard euro) eind vorig jaar tot 5,18 miljard pond eind juni. Ook bij de vermogensbeheerder Kleinwort Benson Investors (ex-KBC Asset Mangement Dublin) groeiden de activa onder beheer lichtjes.

RHJI hoopt zijn werkingskosten tot minder dan 15 miljoen euro te verminderen tegen het einde van het jaar. De holding stelt dat dat volgens plan verloopt. 'De helft van de besparingen die we voor ogen hadden zijn al gerealiseerd.' Voor Tom Simonts, analist bij KBC Securities, blijft dat een pijnpunt. 'Ze hebben op dat vlak nog werk aan de winkel.'

BHF

Over de overname van de Duitse bank BHF, die nu al heel lang aansleept, rept RHJI met geen woord. Vorige maand bleek nochtans dat de Duitse toezichthouder Bafin het moeilijk heft met de structurering van de deal. Maar tot nu toe zet RHJI door. Op de aandeelhoudersvergadering van de holding in juni zei topman Leonard Fischer dat hij er niet van uitging dat deal niet zou doorgaan.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud