Advertentie

S&P schikt hypothekenkwestie met justitie VS

©BLOOMBERG NEWS

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) wordt in eigen land niet langer vervolgd omdat het onzorgvuldig tewerk is gegaan bij de beoordeling van bepaalde hypotheekbeleggingen. De firma heeft samen met moederbedrijf McGraw Hill Financial een schikking met de Amerikaanse overheden getroffen van 1,37 miljard dollar.

Volgens de overeenkomst, waarvan de details dinsdag openbaar werden gemaakt, betaalt S&P 687,5 miljoen dollar (ruim 600 miljoen euro) aan het ministerie van justitie. Een kleine twintig staten die eveneens procedures hadden lopen, ontvangen samen datzelfde bedrag.

Het akkoord gaat samen met een tweede schikking, ditmaal met een Californisch pensioenfonds, Calpers. Het gaat om een schikking waarbij S&P 125 miljoen dollar zal storten.

Kredietbeoordelaars als S&P worden ervan beticht veel te hoge beoordelingen te hebben gegeven aan schuldpapier met woninghypotheken als onderpand. Toen de Amerikaanse huizenmarkt in 2007 instortte, werden veel banken en beleggers opgezadeld met fikse verliezen op beleggingen die als veilig werden beschouwd.

De zogenaamde subprime-hyptoheken bleken plotsklaps waardeloos, wat een wereldwijde financiële crisis veroorzaakte, met tal van de banken die in de problemen kwamen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud