Salaris Belgische topmanager stijgt al tien jaar niet meer

De topman van AB InBev, Carlos Brito, is niet meer de best verdienende topman van de Bel20-bedrijven. Die eer gaat nu naar zijn collega van UCB, Jean-Christophe Tellier. ©Richard Koek

De topman van een groot Belgisch beursgenoteerd bedrijf verdiende vorig jaar gemiddeld 1,95 miljoen euro. Dat berekende De Tijd op basis van de pas gepubliceerde jaarverslagen. In vergelijking met 2017 is er een daling met 10 procent.

Het gemiddelde salaris verandert van jaar tot jaar, omdat CEO’s wel eens een uitzonderlijk hoge bonus krijgen. Maar hoewel de samenstelling van de Bel20 regelmatig wijzigt en nieuwe CEO’s aantreden, blijft het gemiddelde salaris opvallend stabiel. Sinds 2006 - toen De Tijd de toplonen de eerste keer oplijstte - schommelt het rond 2 miljoen euro (zie grafiek). Het ene jaar is het wat hoger, het andere wat lager.

In Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk verdienen de CEO’s van de grote beursgenoteerde bedrijven over het algemeen een pak meer, bleek onlangs uit een studie van de Vlerick Business School. Toch is geen beweging zichtbaar om de Belgische salarissen op te tillen naar het niveau van de buurlanden.

Daar zijn drie verklaringen voor. Ten eerste wordt het salaris van de CEO in belangrijke mate bepaald door de omvang van het bedrijf. De Bel20-index telt nogal wat ondernemingen die niet echt groot zijn. Ten tweede is bij bedrijven het bewustzijn gegroeid dat exorbitante managementlonen maatschappelijk moeilijk te rechtvaardigen zijn. Ten derde zetten de transparantie die bedrijven daarover moeten geven en de zeg die aandeelhouders erover gekregen hebben een rem op de stijging van de managerslonen.

Wie verdient wat? 

Met deze interactieve tool kan u zien hoeveel de managers van de grootste beursgenoteerde bedrijven in ons land verdienen. En of ze hun loon waard zijn. 

Daar staat tegenover dat de toplui steeds meer gedeeltelijk worden vergoed in aandelen of opties. Die vergoeding is vaak niet toewijsbaar aan een welbepaald jaar en de waarde ervan wordt meestal niet verduidelijkt in de jaarverslagen.

UCB-topman salariskampioen

Met een remuneratiepakket van 5,23 miljoen euro kroonde Jean-Christophe Tellier, de topman van de biofarmagroep UCB, zich tot de salariskampioen 2018 van de grote beursgenoteerde ondernemingen in ons land.

Tellier verdiende vorig jaar slechts een fractie meer dan in 2017, maar hij veroverde de eerste plaats door de sterke terugval van Carlos BritoDe CEO van de bierreus AB InBev, zag het variabele deel van zijn salaris terugvallen van 5,1 miljoen euro naar 730.000 euro. Zijn totale remuneratie kwam daardoor 67 procent lager uit op 2,22 miljoen euro. De Braziliaan staat pas op de 7de plaats in de ranglijst van best verdienende CEO’s van de Bel20-bedrijven in 2018. Hij is wel het meest zijn geld waard. 

De karigst vergoede topman van een Bel20-bedrijf was Koen Van Gerven van Bpost. De overheid, de meerderheidsaandeelhouder van Bpost, heeft zijn salaris begrensd. Dat geldt trouwens ook voor de remuneratie van Dominique Leroy, de CEO van het beursgenoteerde overheidsbedrijf Proximus.

Het salaris van een Bel20-manager ligt gemiddeld 33 keer hoger dan het brutoloon van de doorsneewerknemer in zijn bedrijf.

Ontdek hier hoeveel alle toplui van de Bel20-bedrijven verdienden. En of ze hun geld waard zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud