Advertentie
Advertentie

Sofina 7 miljard waard

Harold Boël, de CEO van Sofina. ©Thomas De Boever

De waarde van de discrete holding van de familie Boël dikte in een jaar tijd met bijna 1 miljard euro aan.

Sofina publiceert sinds 2018 twee keer per jaar een nieuwsbrief. De holding gunt daarmee, al kort na het afsluiten van elk halfjaar en op enkele A4-velletjes, inzage in haar kerncijfers en de belangrijkste ontwikkelingen in haar portefeuille. Sofina is intussen aan haar vierde nieuwsbrief toe.

Het cruciale cijfer voor elke belegger in een investeringsmaatschappij is de nettoactiefwaarde, zeg maar 'de collectieve spaarpot' van de aandeelhouders en de belangrijkste barometer van de mate waarin de managers waarde creëren. 

Midden vorig jaar bedroeg het eigen vermogen van Sofina 6,16 miljard euro. Een jaar later bedraagt het 7 miljard euro, bijna 14 procent meer. Per aandeel klom de waarde in een jaar tijd van 183 euro naar 208 euro.

Colruyt

Sofina geeft geen details over percentages of bedragen, maar de holding blijft wel haar posities in meerdere bedrijven afbouwen. Een van die bedrijven is Colruyt, waarvan ze een historische aandeelhouder is. Begin dit jaar bezat Sofina nog 5,23 procent van Colruyt, midden februari was dat slechts 4,07 procent meer.

In het eerste halfjaar verkocht Sofina ook opmerkelijk veel aandelen van Franse bedrijven: de rusthuisuitbater Orpea (waarvan het eind vorig jaar 3,7% bezit), het Franse Ipsos (2,52%), de zuivelreus Danone (1,04%) en de materialengroep Mersen (3,61%). Ook de satellietgroep SES Global (1,28%) verdwijnt beetje per beetje uit de portefeuille.

In de groeikapitaalpoot verdween F&B Asia (9,02%), de holding boven de Indiase restaurantketens Cuisine Asia en Pind Balluchi, uit de portefeuille. Sofina verkocht ook zijn belang in het Amerikaanse leerplatform Knewton.

Privéscholen

Sofina bevestigt in zijn nieuwsbrief andermaal dat het samen met het investeringsfonds BDT Capital een minderheidsbelang kocht in de privéscholengroep Cognita. De Tijd vernam dat de twee nieuwe investeerders allebei 20 procent van Cognita in handen krijgen. Zowel BDT Capital als Sofina investeert 270 miljoen pond (309 miljoen euro, enkel voor de aandelen) in de privéscholengroep. Jacobs Holding behoudt de meerderheid. Het zou voor Sofina een van de grootste investeringen ooit zijn, of zelfs de allergrootste.

Sinds begin dit jaar investeerde de holding via haar groeikapitaalpoot, zoals al bekend, in Dailyhunt (de Indiase 'Google News'), de Indiase vitamineverkoper Healthkart, de Duitse start-up Adjust en Giphy, het bedrijf achter razend populaire secondenfilmpjes (gif's).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud