Sp.a: 'Hospitalisatieverzekeringen zijn overbodig'

Sp.a vindt de tariefverhoging van DKV onaanvaardbaar. ©Joyce van Belkom/Hollandse Hoogte

Sp.a-Kamerlid Karin Jiroflée vindt het onaanvaardbaar dat verzekeraar DKV de premies van hospitalisatiepolissen gaat verhogen. Ze noemt het systeem van hospitalisatieverzekeringen overbodig.

DKV verhoogt fors de premies voor hospitalisatieverzekeringen. Dat gebeurt op last van de Nationale Bank, de toezichthouder voor de sector.

Karin Jiroflée (sp.a) vindt dat volstrekt onaanvaardbaar. 'Een hospitalisatieverzekering wordt vooral voor kwetsbare, oudere mensen met bescheiden pensioenen een zware uitgave die makkelijk kan oplopen tot meer dan een maand pensioen. Voor veel ouderen is dat dus geen haalbare kaart.' 

Sp.a wees er in in 2015 al op dat te veel geld bij de verzekeraars blijft plakken. 'Dat is vandaag nog steeds het geval', zegt Jiroflée. 'Van de premie gaat nog geen 70 procent naar de gezondheidszorg of naar de patiënt.'

Van de premie gaat nog geen 70 procent naar de gezondheidszorg of naar de patiënt.
Karin Jiroflée
sp.a-kamerlid

Meer dan een derde van de betaalde premies blijft hangen bij de verzekeraars en hun aandeelhouders en dat terwijl de administratiekost van de verplichte verzekering nog geen 3 procent bedraagt. Jiroflée becijfert dat 'het overbodige' systeem van hospitalisatieverzekeringen de samenleving op die manier minstens 350 miljoen euro per jaar kost.

'In de plaats van de premies op te trekken, zoals vandaag wordt aangekondigd, moeten ze eerder overbodig worden', vindt Jiroflée. Sp.a pleit er al langer voor om in het kader van de hervorming van de ziekenhuisfinanciering de ereloonsupplementen af te schaffen.

Daarnaast richten de private verzekeringen zich steeds meer op tandzorg. 'Ook hier zouden we beter via de verplichte verzekering in investeren', besluit Jiroflée.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud