Advertentie

Speculeren op lagere koers Wirecard mag weer

Het hoofdkwartier van het fintechbedrijf Wirecard in Aschheim in de buurt van München. ©AFP

Sinds middernacht is het opnieuw toegestaan te gokken dat Wirecards koers zal zakken. De Duitse beurswaakhond heeft het twee maanden durende verbod op shorten ingetrokken.

Dat verbod was omstreden, maar volgens de Duitse beurswaakhond noodzakelijk om het vertrouwen in de Duitse aandelenmarkt niet te schaden.

Bafin stelde het verbod om short te gaan op Wirecard in op 18 februari. Drie weken eerder waren in Financial Times artikels verschenen die gewag maakten van dubieuze boekhoudkundige praktijken bij de verwerker van digitale betalingen.

Het gesjoemel zou zich hebben voorgedaan in het kantoor van Singapore. Een van de toplui zou documenten hebben vervalst en geprutst hebben met een aantal rekeningen. Wirecard zou al maanden op de hoogte zijn geweest van de ongeoorloofde praktijken, maar ze stil hebben gehouden.

Door de berichtgeving in de Britse zakenkrant verloor het aandeel Wirecard in enkele dagen zowat een derde van zijn waarde. Zoals wel vaker werd de neergang bevorderd door shorters, die gokten op een verdere koersdaling. Shorters verkopen geleende aandelen met de bedoeling ze later goedkoper te kunnen terugkopen.

Onderzoek

Om erger te voorkomen greep Bafin in: short gaan op Wirecard werd zonder meer verboden. Het was voor het eerst sinds de financiële crisis dat een beurswaakhond een dergelijk verbod op individuele aandelen oplegde.

Wirecard hield vol dat de ongeoorloofde praktijken zich beperkten tot Singapore. De resultaten van een onafhankelijk onderzoek gaven het bedrijf vorige maand in grote lijnen gelijk. Het advocatenkantoor Rajah & Tann kwam tot de slotsom dat een aantal werknemers in Singapore effectief had gesjoemeld, maar niet het hoofdkantoor in Duitsland. Het onderzoek bracht dus geen grote financiële problemen aan het licht. Nadat Wirecard de resultaten had bekendgemaakt, veerde het aandeel sterk op.

Rechtbank

Het shortverbod viel niet in goede aarde bij sommige marktpartijen, in het bijzonder bij hefboomfondsen en shortsellers. Een aantal van hen stapte zelfs naar een Duitse rechtbank. Vorige week verwierp een rechtbank in Frankfurt nog een verzoek tot kortgeding van een investeerder die zich tekortgedaan voelde.

Ook Bafin schakelde het gerecht in. De waakhond liet deze week weten dat hij de openbare aanklager in München heeft gevraagd een onderzoek in te stellen naar ongeïdentificeerde shorters wegens mogelijke marktmanipulatie. Het zou gaan om een dozijn personen, volgens het persbureau Reuters investeerders en journalisten die onder één hoedje speelden.

Het aandeel Wirecard kan momenteel niet reageren op het opheffen van het shortverbod omdat de beurs van Frankfurt, net zoals de meeste Europese beurzen, dicht is ter gelegenheid van Goede Vrijdag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud