Startschot voor beursgang ABN AMRO

©ANP

De Nederlandse regering heeft vrijdag definitief het licht op groen gezet voor de terugkeer, na acht jaar, van staatsbank ABN AMRO naar de beurs van Amsterdam. Een eerste deel van de operatie staat gepland voor eind dit jaar. Den Haag hoopt op een opbrengst van minstens 15 miljard euro.

ABN AMRO moest tijdens de kredietcrisis in oktober 2008 van de afgrond gered worden door de Nederlandse staat, nadat de bankreus aan stukken was gescheurd door het consortium van Santander, Royal Bank of Scotland en Fortis die ABN AMRO hadden overgenomen voor 72 miljard euro.

Het toenmalige kabinet nationaliseerde de Nederlandse tak van de bank, die samen met Fortis riskeerde te kapseizen, Fortis Bank Nederland en de verzekeraar ASR voor 16,8 miljard euro. In de jaren erna moest er nog veel geld bij om de bank overeind te houden. De teller liep volgens sommige berekeningen op tot boven de 30 miljard euro.

16,8 miljard euro
Het bedrag waarvoor Nederland ABN AMRO en de Nederlandse Fortis-onderdelen nationaliseerde. Nadien moest nog meermaals geld bijgestoken worden.

Al in augustus 2013 nam het kabinet het principebesluit om ABN op termijn weer van de hand te doen, bij voorkeur via een beursgang. In maart van dit jaar leek het zover, maar grote maatschappelijke ophef over een salarisverhoging van 100.000 euro voor de top van de bank gooide roet in het eten. Dijsselbloem stelde een besluit uit, totdat 'rust en vertrouwen' rond de bank weer terug waren. Dat is nu volgens de minister het geval: de bank beloofde beterschap en schrapte de salarisverhoging. Bovendien zijn de markten relatief gunstig én er is interesse bij beleggers. 

Schijven

Waarschijnlijk in het laatste kwartaal van dit jaar, in oktober of november, vindt een eerste aandelenuitgifte plaats. Het gaat dan om 20 tot 30 procent van de aandelen. Daarna geldt een verkoopstop van zeker een half jaar, waarna opnieuw een schijf te gelde wordt gemaakt, met weer een pauze, enzovoort. De verwachting is dat in het meest optimistische scenario in 2017 de laatste aandelen aan de man worden gebracht.

Een alternatieve optie is een verkoop. Indien er na de notering van de eerste schijf een goed bod komt op de rest van de bank zal dat worden bekeken. Maar Den Haag wil wel een vijandige overname zoals in 2007 vermijden. Daarom komt er een beschermingsconstructie, waarbij de aandelen in een Stichting Administratiekantoor worden ondergebracht en er eigenlijk aandelencertificaten worden verkocht. De Stichting kan dan op de rem trappen als een koper met kwade intenties zich meldt.

Volgens Nederlandse media heeft die constructie wel een prijs in de vorm van een korting op de waarde van de aandelen die kan oplopen tot 10 procent of 1,5 miljard euro. De opbrengst van de beursgang gaat rechtstreeks naar de aflossing van de Nederlandse staatsschuld.

ABN AMRO is ook actief in België, met in totaal zes divisies. De bekendste is de internetbank MoneYou. Daarnaast gaat het onder meer om een privatebankingactiviteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud