Advertentie

Steenrijke Duitse Texaan wordt grootaandeelhouder Euroclear

Egon Durban bouwde met Silver Lake ook een belang op in City Group, de holding boven Manchester City. ©REUTERS

Het Amerikaanse miljardenfonds Silver Lake lost de Wall Street-uitbater ICE af als de tweede belangrijkste aandeelhouder van de Brusselse effectenreus Euroclear. De deal zet de pijlsnelle opmars van de Duitse Amerikaan Egon Durban nog eens in de spotlights.

Hoewel Euroclear al jaren een bestaan in de luwte leidt aan de Brusselse kleine ring, komt zowat iedere belegger indirect in contact met het bedrijf. Als settlementhuis garandeert Euroclear dat kopers van aandelen, fondsen of obligaties op het einde van de dag hun effecten krijgen, en dat de verkopers in ruil geld op hun rekening gestort zien. Vorig jaar was het betrokken bij liefst 897.000 miljard euro aan transacties.

Die gigant komt nu deels in handen van Silver Lake, een invloedrijk Silicon Valley-fonds, dat de voorbije jaren belangen opbouwde in onder andere Airbnb, Manchester City en Twitter. Silver Lake betaalt 709 miljoen euro om het belang van 9,85 procent in Euroclear over te nemen van ICE, de uitbater van de beurs van New York. Met die deal, die werd begeleid door de zakenbanken Moelis en Lazard, wordt Silver Lake de tweede grootste aandeelhouder in Euroclear na de Franse effectenbeheerder Sicovam (15,9 procent). Een Belgisch consortium van verzekeraars en publieke investeringsmaatschappijen is met 9,16 procent de derde grootste aandeelhouder.

9,85%
belang silver lake in euroclear
Met een belang van 9,85 procent wordt Silver Lake de op één na belangrijkste aandeelhouder van Euroclear.

De in Duitsland geboren Texaan Egon Durban zette Silver Lake wereldwijd mee op de kaart door zowel de pc-bouwer Dell als het internettelefoniebedrijf Skype op te kopen en kort daarna met een forse meerwaarde van de hand te doen. In de jaren daarop werd de focus verlegd naar de sport- en entertainmentbusiness.

Al profileerde Durban, sinds bijna twee jaar de co-CEO van Silver Lake, zich de voorbije maanden vooral als redder in nood voor Silicon Valley-reuzen. De groep stopte AirBnB tijdens de coronacrisis broodnodige miljoenen toe, en investeerde ook in Twitter toen topman Jack Dorsey onder vuur kwam te liggen van beleggersactivisten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud