Stormschade geschat op meer dan 200 miljoen euro

AG had al laten weten dat het voor Ciara uitging van minstens 40 miljoen euro schade.

Marktleider AG Insurance schat de schade door de stormen Ciara en Dennis op 60 miljoen euro. Een extrapolatie voor de hele sector komt uit op meer dan 200 miljoen euro.

De marktleider in brandverzekeringen AG Insurance (Ageas ) zegt dat de stormen Ciara en Dennis de voorbije weekends in het hele land schade hebben berokkend. In een eerste schatting raamt AG Insurance de schade van beide stormen op ongeveer 60 miljoen euro. 

60 miljoen euro
Schade AG Insurance
Marktleider AG Insurance raamt de schade die Ciara en Dennis bij zijn klanten hebben aangericht op 60 miljoen euro.

Eerder had AG al laten weten dat het voor Ciara uitging van minstens 40 miljoen euro schade. Dennis, die als een minder hevige storm was aangekondigd was, woedde op sommige plaatsen toch vrij hevig. Maar de schade is maar half zo groot als bij Ciara.  De verzekeraar verwacht 30.000 aangiftes te ontvangen.

Dossiers

Ook bij andere schadeverzekeraars stroomden de voorbije twee weken de dossiers binnen. 'Er zijn al duizenden dossiers ingediend, maar voor een raming is het nog te vroeg', zegt Gianni De Muynck van AXA. 'Al bij al blijkt het nog mee te vallen omdat vele mensen voorzorgen hebben genomen. Via de media waren mensen goed op de hoogte en ook onze makelaars hebben mensen tips gegeven om bijvoorbeeld de wagen niet onder een boom te parkeren.'

Bij Belfius Verzekeringen zijn al 9.000 dossiers geopend. Er wordt verwacht dat dat mogelijk tot 16.500 dossiers oploopt. De schade wordt op 20 tot 21 miljoen euro geraamd, zegt woordvoerster Ulrike Pommée. KBC liet eerder al weten dat Ciara 35 miljoen euro schade heeft aangericht in ons land. Voor Dennis zijn er nog geen cijfers. 'Omdat die storm minder fel was dan Ciara, zal de schadelast wel lager liggen', zegt woordvoerder Stef Leunens.

De cijfers van AG Insurance, goed voor een marktaandeel van meer dan 25 procent, bieden traditioneel een ruwe schatting voor de schade bij alle verzekeraars samen. Een extrapolatie geeft een totale schade van 210 tot 240 miljoen euro. Een concreet cijfer wordt pas later gegeven. De verzekeraars zijn nog volop bezig met het afhandelen van de vele tienduizenden dossiers.

Mobiel kantoor

NN trekt met zijn Mobile Office naar regio's die getroffen worden door stormen of overstromingen.

Verzekeraar NN zet voor de afhandeling van stormschade een mobiel kantoor in. Het NN Mobile Office, een vrachtwagen met kantoorruimte, wordt ingezet in regio's die getroffen werden door de storm en houdt dezer dagen halt in Leuven, Charleroi, Gent, Luik en Antwerpen. In het kantoor kunnen klanten langskomen met vragen, maar dossiers kunnen er ook volledig geregeld worden.

Donderdagochtend in Leuven lag er in het kantoor een enorme stapel schadeformulieren klaar, maar een grote toeloop van klanten is er niet. 'We hebben duizenden klanten uit de buurt gecontacteerd, maar we weten natuurlijk niet hoeveel daarvan schade hebben', zegt product manager Bieke Peeters, een van de drie personen in het kantoor.  NN houdt voorlopig rekening met een schade van 5,75 miljoen euro voor beide stormen. 'De stormen hebben dit jaar in veel delen van het land schade veroorzaakt. Bij de stormen in maart vorig jaar was de schade meer geconcentreerd in de havenzones rond Gent en Antwerpen', zegt Peeters.

In het kantoor kunnen klanten met een specialist een proces-verbaal van expertise opmaken en een medewerker kan de uitbetaling van de schadevergoeding in gang zetten. 'Indien nodig kunnen we ook even met de klant naar zijn huis gaan om de schade meer in detail te bekijken', legt expert Quincy Goris uit.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud