Advertentie

SwissLeaks-bank HSBC koopt vervolging af voor 38 miljoen

©EPA

HSBC heeft een akkoord gesloten met de Zwitserse justitie om het 'SwissLeaks'-dossier te schikken. De bank mag het dossier over de witwaspraktijken afkopen in Zwitserland voor een bedrag van 40 miljoen Zwitserse frank (38 miljoen euro).

HSBC Private Bank in Genève kreeg in februari bezoek van Zwitserse fraudespeurders op zoek naar bewijzen van witwassen op zeer grote schaal. Aanleiding waren de SwissLeaks-onthullingen diezelfde maand, waarbij De Tijd  samen met media in 45 landen, onderzoek deed naar de bankgegevens van ruim 113.000 Zwitserse HSBC-klanten uit 212 landen. Op de gelekte bankrekeningen van al die klanten stond in het jaar 2007 meer dan 100 miljard dollar geparkeerd.

Uit Swissleaks blijkt dat België met 3.003 betrapte cliënten bij de tien landen zit die de meeste cliënten hadden bij HSBC in Zwitserland. Die Belgische cliënten waren samen goed voor 4.616 verschillende bankrekeningen en een totaalbedrag van 6,26 miljard dollar. Op de Zwitserse rekeningen stond een massa zwart geld, ook criminele opbrengsten, en de gelekte gegevens onthulden een gigantische witwasmachine bij de Zwitserse bank.

De procureur van Genève heeft vandaag aangekondigd dat de procedure tegen de bank voor witwaspraktijken wordt afgesloten met de betaling van 40 miljoen Zwitserse frank (38 miljoen euro). HSBC zelf zegt dat het bedrag een schadevergoeding is tegenover de lokale autoriteiten omwille van organisatorische tekortkomingen uit het verleden en dat er nu een strafrechtelijke procedure is vermeden.

In Frankrijk en België lopen er wel nog gerechtelijke onderzoeken tegen HSBC Private Bank in Genève. Op 17 november vorig jaar is de bank in Genève door de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise in verdenking gebracht van ernstige en georganiseerde belastingfraude, witwassen, het onwettig uitoefenen van het beroep van financieel tussenpersoon in ons land en het vormen van een criminele organisatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud