Techbedrijf UnifiedPost werkt aan beursgang

Hans Leybaert, de oprichter en CEO van UnifiedPost. ©BB

De specialist in financiële technologie UnifiedPost wil eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar naar de beurs van Brussel trekken en zo’n 100 miljoen euro ophalen.

Het zou de eerste Brusselse beursintroductie van een techbedrijf worden in meer dan tien jaar.

UnifiedPost is gespecialiseerd in documentverwerking en betaaloplossingen. Daarnaast biedt het andere diensten, waaronder identiteitsherkenning en apps. Het overnamehongerige bedrijf speelt al langer met het idee van een beursintroductie. Het heeft naar eigen zeggen 100 tot 150 miljoen euro nodig om zijn groeistrategie te financieren.

UnifiedPost zet nu vaart achter die plannen. Volgens onze informatie heeft het bedrijf financiële en juridische adviseurs aan boord gehesen om een beursgang in goede banen te leiden. De begeleidende banken zijn Jefferies, Belfius en Kempen.

Dual track

Tot nu haalde UnifiedPost 43 miljoen euro op bij private en publieke investeerders.

UnifiedPost wil alleen kwijt dat het een beursintroductie overweegt en dat het ‘aan dat scenario aan het werken is’. Even geleden zei CEO Hans Leybaert dat een beursgang zeker tot de mogelijkheden behoort. ‘Het zal dit jaar of begin volgend jaar gebeuren. We hebben geen tijd te verliezen.’

Staat de Belgische fintech’er over enkele maanden op de Brusselse beurstabellen? De kans is bijzonder groot. Maar er lonken ook cashrijke investeringsfondsen naar de onderneming uit Terhulpen. Sommigen sluiten niet uit dat UnifiedPost aan een zogenaamde dual track werkt. Bij die aanpak worden parallel twee denksporen gevolgd: een beursgang en een verkoop.

In zijn 18-jarige bestaan haalde UnifiedPost al meer dan 43 miljoen op. Het deed dat onder meer bij het fonds rond de voormalige Telenet-topman Duco Sickinghe (Fortino) en het fonds rond de technologie-investeerder Jurgen Ingels (Smartfin Capital). Ook de publieke investeerders PMV (Vlaanderen) en FPIM (federaal) kwamen aan boord. Zij bezitten converteerbare obligaties.

Drie maanden geleden maakte UnifiedPost omzetgewijs zijn grootste sprong ooit. Met de overname van het Estse bedrijf Fitek steeg UnifiedPosts omzet van 42 naar 63 miljoen euro en werd het in één klap in acht nieuwe landen actief. Het was de tiende overname van UnifiedPost. 

GDPR

Maar Leybaert is niet voldaan.  Nu de wetgeving voor betalingen (PSD2) en privacy (GDPR) volop verandert, wil hij meer marktaandeel pakken. ‘We moeten snel handelen. We willen in heel Europa aanwezig zijn’, zei hij even geleden.

De oprichter en CEO van UnifiedPost zou nog een kwart van de aandelen bezitten. Het management, het personeel en hij zouden samen 55 procent in handen hebben.

De oorspronkelijke activiteit van UnifiedPost, documentverwerking, is nog altijd een van de kernactiviteiten. De andere pijler bestaat uit betaaloplossingen. Daarnaast biedt UnifiedPost een reeks diensten met toegevoegde waarde aan, waaronder identiteitsherkenning.

Heel wat Belgen hebben zonder het te weten met UnifiedPost te maken. Het bedrijf heeft een sectorcontract met alle uitzendbedrijven in ons land om de documenten van interim-krachten te verwerken. Het bedrijf is ook kind aan huis bij verzekeraars en leasingbedrijven. In de klantenportefeuille zitten verder veel kmo’s, maar ook groepen als DHL, Swift, Q8, Boskalis en de informatieleverancier Reuters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud