Advertentie

Terminale fraudeur Bernie Madoff vraagt vrijlating

Bernie Madoff hoopt op vrije voeten te kunnen sterven. ©AFP

De financier, verantwoordelijk voor de grootste financiële fraude in de moderne geschiedenis, wil graag buiten de gevangenismuren sterven.

Bernard 'Bernie' Madoff zette de financiële wereld begin 2009 in rep en roer door te bekennen dat hij jarenlang beleggers om de tuin had geleid met een enorme Ponzifraude. Dat is een soort piramidespel waarbij geld van investeerders niet wordt belegd, maar gebruikt wordt om eerdere investeerders uit te betalen. 

Met zijn piramidefraude maakte Madoff slachtoffers in 120 landen, tot in België toe. Na het imploderen van zijn luchtkasteel liet hij een gat van 17,5 miljard dollar na. Daarvoor kreeg hij in 2009 een celstraf van 150 jaar opgelegd. 

150
Gevangenisstraf
Bernie Madoff werd in 2009 veroordeeld tot 150 jaar opsluiting.

Elf jaar later heeft Madoff een verzoek ingediend tot vervroegde vrijlating. De financier lijdt aan een zware nierziekte, die niet meer behandelbaar is omdat Madoff op 81-jarige leeftijd te oud is voor een transplantatie. Hij is vaak gekluisterd aan een rolstoel en heeft 24 uur op 24 verzorging nodig. Hij wil naar eigen zeggen de kans krijgen om te sterven buiten de gevangenismuren. 

Terminaal blut

Zo'n vervroegde vrijlating uit mededogen werd in het verleden meestal geweigerd door de Amerikaanse autoriteiten. Maar sinds een hervorming van de strafwetgeving hebben gedetineerden het recht om zo'n afwijzing aan te vechten in de rechtbank. Dat is wat Madoff nu probeert, bij een rechtbank in New York. 

Madoff terminaal ziek? Wel, ik ben terminaal blut.
Gregg Felsen
Slachtoffer van Madoff

De vraag die de rechter moet beantwoorden is of een menswaardig afscheid opweegt tegen het leed dat Madoff veroorzaakte bij zijn vele slachtoffers. In de krant The Washington Post kant Gregg Felsen, een van die slachtoffers, zich tegen de mogelijke vervroegde vrijlating. 'Is hij terminaal ziek? Wel, ik ben terminaal blut. Hij heeft vele levens verwoest, waarom zou hij nu op mededogen moeten rekenen?'

Minimaliseren

Het Federal Bureau of Prisons, dat aanvankelijk moest beslissen over de vrijlating, hanteert dezelfde visie. De weigering erkent dat Madoff aanspraak maakt op een 'compassionate release', maar dat een vervroegde vrijlating 'de ernst van zijn misdaden te zeer zou minimaliseren'. 

Madoff hoopt dat zijn berouw en zijn actieve bijdrage in het schadeloos stellen van de slachtoffers hem wat mededogen kan opleveren. In interviews met Amerikaanse media zegt Madoff dat er geen dag voorbijgaat zonder zich extreem schuldig te voelen voor het leed dat hij heeft berokkend bij zijn slachtoffers en zijn familie.

Vooral dat laatste is een gapende wonde. Terwijl hij in de gevangenis zat, verloor Madoff beide zonen, van wie een door zelfmoord. Als hij wordt vrijgelaten, wil de financier naar maar één ding. 'Ik wil mijn kleinkinderen zien en hen proberen uitleggen hoe het zover is kunnen komen.'

Madoff kan moed putten uit de zaak van naamgenoot Bernie Ebbers. Ebbers, verantwoordelijk voor een miljardenfraude bij het telecombedrijf Worldcom, werd eind vorig jaar vrijgelaten door een rechtbank uit mededogen, omdat het gevangeniswezen hem niet de juiste palliatieve zorgen kon bieden. Ebbers overleed zondag als een vrij man.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud